Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Борсата в Южна Корея е първенецът в азиатско-тихоокеанския регион днес

Единствено китайският измерител Shenzhen component затвори със слабо понижение

Борсата в Южна Корея е първенецът в азиатско-тихоокеанския регион днес

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион приключиха сесията в сряда предимно с повишения. Оптимизмът на инвеститорите продълбава да бъде стимулиран от премахването на блокадите срещу коронавируса и възстановяването на икономическата активност, информира CNBC.

В Южна Корея показателят Kospi се повиши с 2,87% до 2147 пункта, след като акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 6,03%.

В страда Южна Корея разкри допълнителен бюджет от 35,3 трилиона вона (29 милиарда долара), които повиши общото ниво на стимулите в страната до 270 трилиона вона.

Японският измерител Nikkei 225 нарасна с 1,29% и приключи сесията при 22 613,76 пункта. Индексът Topix  затвори с повишение от  0,72% при 1599,08 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 1,24%  до 24 293,9 пункта, след като акциите на Alibaba поскъпнаха с 4,5%. В континентален Китай  измерителят Shanghai composite  добави 0,07% до 2923,37 пункта, докато показателят Shenzhen component  спадна с 0,04% до 11 108,36 пункта.

Австралийският бенчмарк  ASX 200 затвори с повишение от 1,83% при 5941,60 пункта.

Още по темата

Данните на Австралийското статистическо бюро показват, че икономиката на страната се е свила с 0,3% през тримесечието, завършило през март. Това е  първият спад в показателя от девет години насам, предава Ройтерс.

Банковите акции в азиатско-тихоокеанския регион също поскъпнаха благодарение на оптимизма на инвеститорите. В Хонконг книжата  на HSBC се търгуваха с  2,02% по-високо, докато тези на China Construction Bank отчетоха ръст в цените си с 0,48%. Междувременно акциите на Shinhan Financial Group в Южна Корея поскъпнаха с 11,72%. В Сингапур цените на книжата на DBS Group се повишиха с 6,83%, докато тези на Oversea-Chinese Banking Corporation нараснаха с 4,05%. Акциите на Commonwealth Bank of Australia и Westpac поскъпнаха съответно 3,25% и 4,36%.

Към 11:19 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,71 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,689 щатски долара.

„Инвеститорите остават оптимистично настроени, фокусирани изцяло върху перспективата за възобновяване на икономиките, подкрепена от статистически данни за COVID-19, които в общи линии продължават да предполагат, че плановете за възобновяване ще продължат да бъдат изпълнявани“, пишат в бележка анализаторите на National Australia Bank.

Все пак Джон Вейл от Nikko Asset Management предупреди, че пазарът може да е твърде оптимистичен.

„Изглежда, че ентусиазмът на пазара трябва да бъде доста намален", каза Вейл и добави, че предстоящият сезон на отчетите за второто тримесечие на вероятно ще включва „повече отрицателни новини отколкото положителни".

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Hang Seng се върна към пониженията с разпродажби в технологичния сектор