IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия излязоха на зелено въпреки новозаразените с Covid-19

Анализатори смятат, че инвеститорите вече гледат отвъд рисковете от пандемията

11:27 | 19.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Lisa Maree Williams/Bloomberg</p>

Снимка: Lisa Maree Williams/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския затвориха сесията в петък на зелена територия, докато инвеститорите продължиха да наблюдават ситуацията около скорошния ръст в броя на заразените с коронавирус в някои страни, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 0,96% до 2967,63 пункта, докато показателят Shenzhen component добави 1,51% до 11 668,13 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng прибави 0,88% до 24 678,05 пункта.

Японският измерител Nikkei 225 затвори с повишение от 0,55% при 22 478,79 пункта, докато индексът Topix приключи сесията почти без промяна на ниво от 1582,80 пункта. В Южна Корея показателят Kospi се повиши с 0,37% до 2141,32 пункта.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 затвори с ръст от 0,1% до 5942,60 пункта.

Към 11:13 ч. българско време йената се търгува на ниво от 106,91 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,685 щатски долара.

Фокусът на инвеститорите в петък остана върху развитието около новата поява на коронавируса на някои места, като четири щата в САЩ отчитат рекордни ръстове в броя на случаите.

Междувременно китайски здравен експерт заяви в четвъртък, че скорошното огнище в Пекин е поставено под контрол. В китайската столица се наблюдава скок на заразените след повече от 50 дни без случаи на Covid-19.

"Епидемията в Пекин е поставена под контрол", казва У Дзунйоу, главният епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. „Когато кажа, че е под контрол, това не означава, че броят на случаите ще се превърне в нула утре или вдругиден“, добави той.

„Въпреки неумолимото покачване на случаите на Covid-19 в цяла Латинска Америка, Южна Азия и рисковете от втора вълна, надвиснали над САЩ и Китай, глобалните пазари възвърнаха оптимизма си ”, пише в бележка Вишну Варатан, стратег в Mizuho Bank. „Най-просто казано, пазарите разглеждат рисковете от пандемията като преминали, прехвърляйки ги на задната седалка, докато търсят път напред“, заяви той.

От друга страна предварителните данни за търговията на дребно в Австралия, публикувани в петък от статистическото бюро на страната, показаха, че оборотът на дребно се е увеличил с 16,3% през май на сезонно коригирана база, в сравнение със спада от 17,7% през април.

„Това е най-големият сезонно коригиран месечен ръст, публикуван някога през 38-те години на събиране на статистически данни за търговията на дребно. На годишна база показателят е  нараснал с 5,3%“, пише в изявлението на Австралийското статистическо бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още