IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия приключиха сесията с ръстове на фона на данните от Япония

Инвеститорите са силно фокусирани върху търговските преговори между САЩ и Китай и продължаващите дискусии за Brexit

12:12 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси приключиха сесията във вторник с ръстове, като основните индекси в Япония, Южна Корея, Китай и Хонконг се повишиха, съобщават от CNBC.

Японският индекс на сините чипове  Nikkei 225 записа ръст 1,03%, докато индексът Topix добави 0,82%.

Южнокорейският Kospi се покачи с 1,03%, след като акциите на Samsung поскъпнаха с 1,05%. Технологичният гигант обяви печалбата си за третото тримесечие, като заяви, че за юли, август и септември се очаква тя да надхвърли наполовина тази от преди една година.

Китайските пазари се върнаха към търговия след едноседмичен официален празник. Измерителят Shanghai composite нарасна с 0,54%, Shenzhen composite добави 0,85%, а индексът Shenzhen се повиши с 1,17%.

В Хонконг индексът Hang Seng отчете ръст с 0,98%. Австралийският бенчмарк ASX 200 отбеляза 0.5-процентен растеж, като акциите на голяма част от компаниите от повечето сектори поскъпнаха.

„Инвеститорите са силно фокусирани върху търговските преговори между САЩ и Китай и продължаващите дискусии за Brexit“, казва Раул Каре, анализатор от ANZ Research, цитиран от CNBC.

Двете най-големи икономики в света  наложиха една на друга мита върху стоки за милиарди долари през последната година, като помрачиха настроенията на финансовите пазари и влошиха перспективите на бизнеса и потребителите.

Търговските преговори  между САЩ и Китай трябва да започнат в четвъртък, но според докладите Пекин изглежда се колебае дали да пристъпи напред към широкообхватната търговска сделка със САЩ.

Представители на администрацията на президента Доналд Тръмп обмислят начини за премахване от американските фондови борси на листнати китайски компании, както и ограничаване на инвестициите на американски държавни пенсионни фондове на китайския пазар.

Днес от The Wall Street Journal  съобщават, че САЩ вече са добавили 28 китайски компании към т. нар. черен списък, позовавайки се на тяхната роля в репресиите на китайското правителство срещу мюсюлманските малцинства в Северозападен Китай. Това се случва само дни преди началото на търговските преговори на високо равнище във Вашингтон.

От друга страна възникват търкания между китайската и американската администрация и по отношение на протестите в Хонконг, където според Пекин САЩ се намесвят в подкрепа на активистите.

Междувремено стана ясно, че разходите на домакинствата в Япония са се увеличили за девети пореден месец през август, подкрепяйки износно ориентираната японска икономика на фона на слабото световно търсене и продължаващата търговска война между САЩ и Китай, предаде Ройтерс.

Същевременно обаче заплатите са спаднали за осми пореден месец, засилвайки притесненията на потребителите, след като правителството вдигна данъка върху продажбите този месец.

Разнопосочните данни ще окажат натиск върху отговорните институции за вземането на още данъчни и парични мерки за защитаване на икономиката от рецесия, посочват анализатори.

Междувременно на валутния пазар доларовият индекс се понижава до 98,963 пункта, спрямо близо 99,6 пункта от предходната седмица.

Йената, която се разглежда като сигурна валута по време на нестабилност и криза, се търгуваше при 107,35 йени спрямо долара. Австралийският долар поскъпна спрямо щатската валута до 0,6746 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още