IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия трябва да оценят риска от блокирането на американски инвестиции в Китай

1,2 трлн. долара е пазарната капитализация на китайските дружества, листнати на щатските фондови борси, и именно това е слабото място на азиатската икономика No1

17:00 | 29.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Citigroup Inc. определи заплахата на САЩ за блокиране на всички американски инвестиции в Китай като потенциално най-опасния ход на Вашингтон в ескалиращото съревнование между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg TV Bulgaria

Трейдърите на китайските борси ще трябва да решат как да оценят риска в понеделник, малко преди началото на едноседмична ваканция, след като Bloomberg съобщи, че администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля начини за ограничаване на американските пари в китайски структури. В резултат индексът MSCI China спадна с 1,6% в петък.

Търговското министерство на САЩ посочи, че за момента няма планова да блокира листването на китайските компании на американските борси, като не адресира потенциални следващи ходове.

„Министерството на търговията и Националният икономически съвет са внимателни относно реакцията на пазарите към каквито и да е стъпки за ограничаване на финансовите връзки и работят по осигуряването на план, чието изпълнение да не плаши инвеститорите“, посочиха запознати източници пред Bloomberg.

Американските инвестиции на местния китайски пазар са ограничени – 203 млрд. долара дългосрочни финансови активи към юни, което е малко над два пъти повече от размера на активите в Южна Африка според американското търговско министерство.

Далеч по-голяма е пазарната капитализация на китайските компании на трите ключови американски борси в САЩ, която към февруари е в размер на 1,2 трлн. долара, според доклад на Комисията за преглед на икономиката и сигурността между САЩ и Китай.

„Това очевидно добавя още един слой несигурност и не предлага положителен резултат от предстоящите търговски преговори“, посочи пазарен стратег от сингапурската Asymmetric Advisors Pte. „Ходът ще принуди китайските фирми да се листват на борсите в Хонконг и Китай“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още