IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия влизат в юли със спадове въпреки ръста на фабрична активност в Китай

В същото време настроенията сред големите производители в Япония се влошава в периода април-юни, сочат нови индустриални данни

12:26 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси започват новия месец със спадове в последната сесия за седмицата въпреки положителните данни за фабричната активност в Китай, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 457,42 пункта, или с 1,73%, до ниво от 25 935,62 пункта.

Индексът Topix отчете спад от 1,38% до 1845,04 пункта.

Акциите на автоконцерна Toyota поевтиняха с 1,57%, докато тези на Fast Retailing изтриха около 4% от стойността си.

Настроенията сред големите производители в Япония се влошава в периода април-юни, според проучване на Японската централна банка (ЯЦБ). Индексът за настроенията на големите производители се понижава до 9 пункта спрямо 14 пункта през предходното тримесечие.

„В момента производителите се сблъскват със силни насрещни ветрове, вариращи от растящите цени по внос до нестабилните вериги на доставка“, коментира Стефан Андрик, старши икономист в Moody’s Analytics. „До голяма степен за това са виновни руската инвазия в Украйна и коронавирусните мерки в Китай“, заяви Андрик пред CNBC.

В Китай показателят на Шанхайската фондова борса Shanghai composite записа спад от 0,32% до 3387,64 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 0,28 на сто до 12 860,36 пункта.

PMI индексът на мениджърите по поръчките в производството за Китай нараства до 51,7 пункта през юни спрямо 48,1 пункта за май. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха показателят да достигне 50,1 пункта.

азиатски азиатски

В същото време стана ясно, че Пекин ще предостави нови стимули за финансиране на инфраструктурни проекти, които да подкрепят икономическия растеж през второто полугодие. Правителството ще набере 300 млрд. юана (44,8 млрд. долара) за финансиране на инфраструктурни проекти чрез продажба на облигации и други методи, според решение на Държавният съвет на Китайската народна република, председателстван от премиера Ли Къцян.

Борсата в Хонконг остана затворена в петък поради честване на 25-тата годишнина от предаването на града на Китай от страна на Великобритания. Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Хонконг в четвъртък за да уважи встъпването в длъжност на новия управител на специалния административен район Джон Ли. Това е първото пътуване на Си извън континентален Китай от появата на коронавируса. Ли ще замени предишния управител Кари Лам.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 1,17% до 2305,42 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 отчете спад от 0,43% до 6539,9 пункта.

На валутните пазари доларовият индекс достигна ниво от 105,08 пункта. Японската валута се разменяше при 135,07 йени за долар, докато австралийският долар се търгуваше срещу 0,6814 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още