IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на китайските технологични ETF-и нараства

Това се случва, тъй като напрежението между САЩ и Китай стимулира местните листвания на технологични компании

13:39 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Мениджърите на активи се надпреварват да въведат индексни фондове, проследяващи най-големите китайски технологични компании, за да задоволят желанията на инвеститорите на фона на напрежението между Пекин и Вашингтон.

През тази седмица CSOP Asset Management Ltd стартира първия борсово търгуван фонд (ETF), базиран на индекса Hang Seng TECH, който проследява 30-те най-големи технологични компании, листнати на борсите в Хонконг, включително Tencent Holdings и Alibaba Group.

China Asset Management Co и Dacheng Fund Management Co ще последват този пример, докато глобалните ETF гиганти Vanguard и BlackRock се подготвят за подобни продукти, споделят източници на Ройтерс.

В континентален Китай четирима мениджъри на активи, включително ChinaAMC и Huatai-PineBridge, се подготвят за пускането на първите в страната ETF-и, проследяващи индекса STAR 50, наскоро създаден бенчмарк в стил Nasdaq на борсата в Шанхай.

Фонд мениджърите казват, че напрежението между Китай и Съединените щати ще ускори местните листвания на китайските технологични компании, създавайки търсене на технологични ETF-и.

„Прогнозираме, че много съществуващи и нови технологични компании, ще бъдат листнати в Хонконг, докато преди това техният избор щеше да бъде листване в САЩ“, казва Мелоди Хе, управляващ директор на CSOP Asset Management.

Джан Хонтао, мениджър на планирания от ChinaAMC STAR50 ETF, заяви, че увеличаването на местните листвания на дава на регионалните инвеститори достъп до някои от най-добрите китайски технологични компании - възможност, която някога са пропускали.

Тенденцията се ускорява, след като наскоро Вашингтон затегна стандартите за одит на чуждите компании, листнати в САЩ, и санкционира китайските приложения TikTok и WeChat.

Ян Сики, анализатор от Hwabao Securities Co, заяви, че технологичните ETF-и вероятно ще бъдат популярни.

„ETF-ите, които инвестират в портфолио от компании, понижават летвата за технологичните инвестиции за инвеститорите на дребно, които изпитват затруднения в избора на акции, а от друга страна инвестирането в технологични акции се насърчава от правителството“, заяви Ян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още