IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Япония ще се свие по-малко от очакваното през тази финансова година

Третата по големина икономика в света се очаква да се свие с 5,6% през настоящата фискална година, приключваща през март 2021 г.

12:31 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kentaro Takahashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Икономиката на Япония вероятно ще се свие с по-бавни темпове, отколкото се очакваше през тази финансова година, благодарение на възстановяването на износа, показва проучване на Ройтерс, което е облекчение за политиците, останали с малко инструменти за смекчаване на удара от коронавируса, пише Ройтерс.

Но несигурността относно последиците от пандемията ще продължи да тежи върху потребителските цени и може да постави Япония на прага на лека дефлация, заявиха повече от половината от анкетираните от Ройтерс анализатори.

„Темпът на възстановяване на търсенето, особено този на услугите, е слаб. Продължаващото отслабване на търсенето ще окаже натиск и ще понижи цените “, коментира Сайсуке Сакай, старши икономист в изследователския институт Mizuho.

Третата по големина икономика в света се очаква да се свие с 5,6% през настоящата фискална година, приключваща през март 2021 г., показа анкетата, направена от 5 до 11 ноември, по-малко от прогнозирания спад от 6% миналия месец.

Ревизията през ноември до голяма степен се дължи на по-голям от очакваното ръст между юли и септември на брутния вътрешен продукт (БВП) след рекордното свиване през предходното тримесечие.

„Нивото на икономическа активност остава ниско. Но възстановяването през юли-септември беше по-бързо, отколкото се очакваше преди това поради нарастване на износа и потреблението “, каза Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

„Но скорошното ускоряване в новите случаи на коронавирус, е голям риск за икономиката. Ако това отново навреди на икономическата активност, растежът през октомври-декември може да се окаже слаб “, каза той.

Очаква се икономиката да нарасне с 3,7% на годишна база през това тримесечие и с 2,8% през първото тримесечие на следващата година след 18,9% ръст през юли-септември, според анкетата на над 35 икономисти.

Ръстът за следващата фискална година е фиксиран на 3,4%, непроменен от предходното проучване. Правителството ще публикува предварителните данни за БВП от юли до септември на 16 ноември.

Досега Япония използва два пакета стимули на обща стойност 2,2 трлн. долара, за да облекчи сътресенията от здравната криза.

Японският премиер Йошихиде Суга е наредил на кабинета си да подготви друг пакет, тъй като щетите от пандемията продължават.

Докато икономиката показва първоначални признаци на живот, слабото вътрешно търсене продължава да тежи върху цените и да отдалечава инфлацията от целта от 2% на Японската централна банка.

От анкетираните 35 икономисти 20 заявиха, че очакват пандемията да увеличи натиска върху потребителските цени. Основните потребителски цени, които изключват променливите цени на пресните храни, вероятно ще спаднат с 0,5% през текущата фискална година, показа анкетата, в сравнение с 0,4% спад, предвиден през октомври.

Около 64% ​​от анкетираните заявиха, че следващият ход на Японската централна банка ще бъде да засили стимулите, тъй като здравната криза нанася удар върху растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още