IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar отписва голяма част от сделка в Китай заради предумишлена измама

Заради разлика между документираните стойности и физическите наличности на запаси компанията отписва 87 цента от печалбата си на акция за четвъртото тримесечие

12:38 | 19.01.13 г.
Caterpillar отписва голяма част от сделка в Китай заради предумишлена измама

Caterpillar Inc разкри „преднамерено многогодишно съгласувано погрешно водене на счетоводство“ във филиала на китайска компания, придобита от нея през лятото, което я принуждава да отпише по-голямата част от стойността по сделката и да заличи над половината от очакваната печалба за четвъртото тримесечие на 2012 г., съобщи Ройтерс.

Най-големият производител на трактори и багери в света обяви, че ще поеме нефинансови разходи по търговската си репутация на стойност 580 млн. долара, или 87 цента на акция, за четвъртото тримесечие. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха на 28 януари тя да обяви печалба от 1,70 долара на акция.

При публикуването на информацията акциите на компанията загубиха 1,5% от стойността си в търговията след затваряне на борсите.

Измамата е разкрита, след като са възникнали проблеми със запасите на китайската компания. През ноември било установено противоречие между запасите в счетоводните документи и физическата им наличност, което довело до разследването.

Caterpillar приключи покупката на ERA Mining Machinery Ltd и подразделението ѝ Siwei през юни, като плати 5,06 млрд. хонконгски долара (653,4 млн. щатски долара). ERA Mining Machinery Ltd. се търгува на борсата в Хонконг, реализирайки бизнеса си чрез Siwei – производител на оборудване за укрепване на таваните в мините.

В процеса на сключване на сделката тогавашен член на борда на директорите на Caterpillar, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на проблема, бе заявил пред Ройтерс, че управителното тяло е било разсеяно от по-голяма транзакция и е обърнало относително малко внимания на придобиването на Siwei.

„Дойде ни като гръм от ясно небе“, коментира той измамата. „Нещата бяха представени като съвсем порядъчна транзакция. Това е истински позор. Необходимо е разследването на продължи“, добави източникът на агенцията.

Той уточни, че човекът, настоявал за сделката, е Ед Рап, бивш главен финансов директор на Caterpillar, който в момента е президент за Китай в компанията. Той е представил сделката пред борда на директорите и е осъществил натиск за сключването ѝ.

Говорител на компанията е отказал да коментира за Ройтерс ролята на Рап в сделката, а от агенцията не са успели да се свържат директно с него. Представители на Siwei също не са били открити за коментар.

В свое съобщение Caterpillar обяви, че продължаващото разследване, предприето след приключването на сделката, „разкри, че няколко високопоставени мениджъри в Siwei са въвлечени в преднамерено лошо ръководство, започнало няколко години преди придобиването на компанията от Caterpillar“.

В съобщението се посочва също, че няколко мениджъри в китайското подразделение в Джънджоу, където работят около 4 000 души, са били сменени, като поведението им е било „крайно неприятно и напълно неприемливо“.

Сделката със Siwei бе осъществена в рамките на сериозните амбиции на Caterpillar на китайския пазар. В началото на 2012 г. тя включи Джон Хънтсман, бивши посланик на САЩ в Китай, в борда на директорите си.

Американската компания вече разполага с 23 производствени подразделения в Китай , а още 4 са в процес на изграждане.

Нейни представители заявиха, че случаят със  Siwei не е в състояние да промени стратегията ѝ за втората по големина икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още