IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай: Инфлационните рискове са контролируеми

Малко вероятно е рискът около дълговата криза на Evergrande да се разпространи, посочват служители на Народната банка на Китай

14:36 | 15.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлационните рискове в Китай са „контролируеми“ и въпреки че нарастващите разходи могат да навредят на малкия бизнес, властите са увеличили подкрепата за този тип бизнес, заявиха представители на централната банка на страната, цитирани от Bloomberg. 

Сун Гуофън, ръководител на отдела за парична политика на Народната банка на Китай, заяви по време на пресконференция в Пекин, че нивото на инфлацията на производствените цени ще остане високо в краткосрочен план, преди темпът на ускоряване да се забави към края на годината, въпреки че инфлацията при вноса и влиянието на световния бум при стоките са контролируеми.

В същото време централната банка на страната инжектира 500 млрд. юана (77,6 млрд. долара) през средносрочни кредитни инструменти, съответстващи на 500 млрд. юана с матуритет в петък. Решението отговаря на очакванията на пет от осем анализатори, анкетирани от Bloomberg News. Основният лихвен процент бе оставен без промяна на ниво от 2,95%.

Решението на централната банка бе взето, докато нарастващият ценови натиск предизвиква несигурност около нуждата за допълнително парично облекчаване, а опасенията около възможна зараза от дълговата криза около Evergrande се трупат. 

Представители на Народната банка на Китай повториха своята политическа позиция, че паричната политика ще остане „гъвкава, целенасочена, разумна и подходяща“. Централната банка поддържа до голяма степен неутрална парична политика през тази година, като ръководи кредитния растеж към забавяне, същевременно поддържайки стабилна ликвидността. Губернаторът на банката И Ган наскоро обеща да запази „нормална“ паричната политика възможно най-дълго време и да избегне мащабни стимули.

Въпреки че се очаква инфлацията при потребителските цени да се ускори, тя ще остане в разумни граници, изтъква Сун. Малкият бизнес в индустриите надолу по веригата може да бъде засегнат от увеличаването на разходите, като централната банка ще увеличи подкрепата за тези фирми, добавя той.

Редица икономисти очакват регулатора да намали размера на задължителните резерви на банките до края на годината, за да увеличи ликвидността и да замени падежиращите заеми по полици. Очаква се обаче лихвените проценти да останат непроменени.

Служителите на Народната банка на Китай заявиха, че властите са поискали от банките да запазят заемите за индустрията на недвижимите имоти стабилни, за да ограничат разпространението на дълговата криза, обхванала China Evergrande Group. Рискът на Evergrande е контролируем и е малко вероятно да се разпространи другаде, изтъкват служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още