IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частичната сделка между САЩ и Китай оскъпи акциите в Азия

Данните за търговията показват, че нивата на вноса и износа на Китай за септември са по-лоши от очакваното

11:40 | 14.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на пазарите в азиатско-тихоокеанския регион, поскъпнаха в понеделник. Настроението на инвеститорите се подобри след проведените миналата седмица търговски преговори на високо равнище между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

На пазарите в континентален Китай индексът Shanghai composite добави 1,15%, Shenzhen composite нарасна 1,43%, а Shenzhen component добави 1,24%.

Данните за търговията показват, че нивата на вноса и износа на Китай за септември са по-лоши от очакваното. Китайският износ е спаднал с 3,2% спрямо миналия месец, докато вносът е намалял с 8,5% за същия период, предаде Ройтерс. Общият търговски баланс за септември е 39,65 милиарда долара.

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 0,85%.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 1,11%, като основните производители на чипове Samsung и SK Hynix отчетоха поскъпване на акциите си съответно с 1,73% и 0,64%.

Миналата седмица Samsung обяви прогнозираната си печалба за третото тримесечие. Очакванията са за по-високо ниво на печалба, което накара анализаторите да предположат, че условията на бизнеса в сектора на полупроводниците може бавно да се подобряват. Официалните резултати за печалбите на Samsung за тримесечието ще бъдат изнесени по-късно този месец.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 нарасна с 0,54%. Банките от т.нар. „Голяма четворка“ отбелязаха ръст в цените на акциите си: ценните книжа на на ANZ поскъпнаха с 0,65%, тези на Commonwealth Bank - 0,38%, Westpac добави 0,52%, а Националната банка на Австралия - 0,57%. азия азия

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви в петък, че митата за китайския внос на стойност 250 милиарда долара, които трябваше да се повишат от 25% на 30% на 15 октомври, няма да влязат в сила. Малко преди това президента на САЩ Доналд Тръмп каза, че двете страни са постигнали „много съществена сделка“, която се занимава с проблемите на интелектуалната собственост и финансовите услуги. В сделката още са включени покупки на американски селскостопански продукти на стойност от около 40-50 милиарда долара от страна на Китай. Тези цифри говорят за голямо увеличение с оглед на това, че преди търговското напрежение покупките на селскостопанска продукция са възлизали на 20 милиарда долара.

Друго важно събитие, което представлява интерес за борсите, е това дали Европейският съюз и Великобритания ще успеят да постигнат нова сделка преди 31 октомври, когато Обединеното кралство трябва а напусне общността. Съобщава се, че представители на страните са заявили в неделя, че ще е необходима много повече работа, за да се постигне споразумение което да удовлетворява и двете страни.

Доларовият индекс, който проследява силата на американските пари спрямо кошницата от конкурентни валути, беше последно засечен на ниво от 98.52 пункта, след повишение от 0,23% .

Японската йена се търгуваше на 108,19 пункта спрямо долара. Австралийският долар се търгуваше на стойност от 0,6765 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още