IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черната кутия на самолета на AirAsia е открита

Кораб е засякъл сигнали от обект близо до мястото, където преди дни беше намерена опашката

08:49 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Черната кутия на самолета на AirAsia е открита

Почти две седмици след инцидента със самолета на авиокомпания AirAsia спасителните екипи, които издирват останките на пътнически самолет, са засекли сигнали от черните кутии на машината, предава Ройтерс.

Кораб е засякъл сигнали от обект близо до мястото, където преди дни беше намерена опашката на самолета.

Припомняме, че индонeзийският AirAsia Airbus A320-200 падна в Яванско море на 28 декември на път от втория по големина град на Индонезия Сурабая до Сингапур със 162 души на борда. Пилотът не е изпратил сигнал за помощ.

Черната кутия, която записва данните от полета и разговорите в пилотската кабина, се намира в задната част на самолета. По-рано през тази седмица бе намерена опашката на машината, но експерти заявиха, че е възможно кутията да се е отделила от опашката.

Сантосо Сайого, инспектор от Националната комисия за безопасност на транспорта, заяви, че кутията не е в опашката. Сега обаче той казва, че локаторът на спасителите вече засича сигнали от черната кутия. „Стискаме палци това да е черната кутия. За съжаление изглежда, че се е отделила от опашката", казва той.

Опашката бе намерена в сряда на морското дъно на около 30 км от последното известно местоположение на самолета на дълбочина около 30 метра. Днес спасителните екипи ще се опитат да я повдигнат от дъното на океана с помощта на надуваеми балони.

Причините за катастрофата все още не са известни, но се предполага, че сезонна буря е била основният фактор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още