IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири положителни новини повишиха оптимизма на борсите в Азия

Австралийският бенчмарк ASX 200 обаче се противопостави на позитивната тенденция, след като местната централна банка остави лихвите непроменени

11:47 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

За азиатските инвеститори сесията във вторник стартира с три добри новини: Първо, имаше добри насоки от Съединените щати, където индексът Dow Jones се повиши със 7,7% в понеделник. От друга страна, японското правителство удвои размера на планираната си програма за помощ срещу коронакризата до почти 20 процента от икономическата продукция. И третата добра новина: С резултатите си през първото тримесечие южнокорейската компания за потребителска електроника Samsung надмина пазарните очаквания  - въпреки пандемията.

Всичко това даде резултат и основните борси в Азия приключиха сесията във вторник предимно с повишения, не на последно място и заради четвърти позитивен фактор - нарастваща надежда, че разпространението на пандемията от коронавирус може да се забави, информира CNBC.

В континентален Китай индексът Shenzhen composite нарасна с 3,18% до 1743,37 пункта. Показателят Shenzhen component добави 3,15% до 10 488,91 пункта. Измерителят Shanghai composite се повиши с 2,05% до 2820,76 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 1,88% до 24 196,01 пункта.

В Япония бенчмаркът  Nikkei 225 регистрира ръст от 2,01% и затвори при 18 950,18 пункта, докато индексът Topix натрупа 1,96% до 1403,21 пункта. Тези ходове бяха направени, след като премиерът на страната Шиндзо Абе заяви, че фискалните разходи в рамките на пакета за стимулиране на икономиката срещу влиянието на коронавируса ще възлизат на 39 трилиона йени (357 милиарда долара), съобщи Ройтерс.

В Южна Корея индексът Kospi  добави 1,77% и затвори на ниво от 1823,60 пункта, след като акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,85%. От  компанията заявиха, че печалбата им за първото тримесечие вероятно е била 5,2 милиарда долара, надвишавайки очакванията.

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 приключи сесията с понижение от 0,65% при 5522,30 пункта, след като ръководството на Австралийската централна банка взе решение да остави основния институционален лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,25%.

Към 11:29 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,86 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,618 за щатски долар.

Инвеститорите продължиха да наблюдават развитието на пандемията от коронавирус, като Южна Корея отчете във вторник по-малко от 50 нови заразени за втори пореден ден. Китай също не оповести нови смъртни случаи от 6-и април за първи път от януари, когато властите започнаха да публикуват ежедневни актуализации за смъртността.

В бележка от 6-и април изпълнителният директор на BK Asset Management на отдела за валутни стратегии Кати Лийн заяви, че „апетитът към риска се подобрява“, позовавайки се на фактори като забавянето на темповете на нарастване на смъртните случаи в Испания и Франция и по-слабото увеличаване на броя на заразените в Ню Йорк.

„Тези тенденции предполагат, че блокадите „ работят “, но все още е рано да се каже дали тези подобрения са устойчиви“, предупреди Лийн.

Тимъти Моу от Goldman Sachs зави, че инвестиционната банка  е „малко по-скептично настроена към перспективите за пазарите“.

Като призна, че ралито е „добре дошло”, Моу каза: „Все още предстои доста труден период по отношение на реалната икономика и може да отнеме известно време, докато се справим с вируса и влиянието на мерките за ограничаването му".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още