Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Чиповете помагат на Тайван да отчете най-големия ръст на износа от 2010 г.

Доставките до други страни през април се увеличават с около 39% до приблизително 35 млрд. долара

Чиповете помагат на Тайван да отчете най-големия ръст на износа от 2010 г.

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Износът на Тайван надминава прогнозите, тъй като нарастващите продажби на полупроводници и други електронни компоненти предизвикаха най-бързия растеж на износа на страната от повече над десетилетие, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Стойността на износа се увеличава с 38,7% през април спрямо година по-рано до около 35 млрд. долара, доближавайки се до рекорда, отчетен през март, информира Министерството на финансите.

Данните надминават средната оценка на икономистите за увеличение от 27,6%.

Вносът на Тайван нараства с 26,4%, а търговският излишък се увеличава до 6,18 млрд. долара.

Въвеждането на 5G технологията и цифровата трансформация ще стимулират търсенето на тайвански технологични компоненти до първата половина на следващата година, заяви главният статистик на финансовото министерство Беатрис Цай по време на пресконференция. Ограниченията в предлагането ще се задържат през 2021 г., което ще доведе до ръст на износа през първата половина на годината в размер на 20%, най-бързия темп на растеж от почти десетилетие, добавя тя.

Износът вероятно ще нарасне с между 25% и 31% през май, прогнозира още Цай, отбелязвайки, че износът на текстил се е увеличил на фона на силното търсене през април, вероятно подпомогнато от проблемите в Синдзян, свързани с принудителния труд на местното уйгурско население.

Данните подчертават бързото възстановяване на световната търговия, тъй като САЩ и някои части от Европа постепенно си стъпват на краката след редицата национални блокади, свързани с коронавируса. Китайският износ за април също надмина прогнозите на икономистите, отчитайки ръст от 32,3%, докато доставките от Южна Корея до други страни през разглеждания месец нарастват с над 41 на сто.

Тайванските компании продължават интензивно да инвестират, за да се справят с нарастващото търсене на технологични компоненти в чужбина, и най-вече на полупроводници. Само през последния месец United Microelectronics Corp и Nanya Technology Corp обявиха нови инвестиции на стойност милиарди долари, докато Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. увеличи целта си за капиталови разходи за 2021 г. на около 30 млрд. долара.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Nikkei успя да възстанови вчерашните загуби с над 3% ръст