Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Данните за икономическия растеж на Китай тласнаха нагоре азиатските борси

Втората по големина икономика в света е постигнала повишение на брутния си вътрешен продукт с 6,6% миналата година

Данните за икономическия растеж на Китай тласнаха нагоре азиатските борси

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион започнаха борсовата седмица с повишения, въпреки че Китай обяви най-слабия ръст на икономиката си от 28 години, съобщава CNBC.

Втората по големина икономика в света е отбелязала ръст от 6,6% през 2018 г., което отговаря на очакванията на анализаторите. Това е по-малко в сравнение с ревизираното покачване от 6,8% през 2017 г. През четвъртото тримесечие брутният вътрешен продукт се е повишил с 6,4%, което също отговаря на очакванията на анализаторите.

Въпреки че официалните данни за БВП на Китай са смятани за един от важните показатели за икономическата стабилност на страната, мнозина външни експерти изразиха скептицизъм относно достоверността на числата.

Реймънд Йеун, главен икономист за Китай в Australia and New Zealand Banking Group, заяви, че данните за БВП на Китай „не са точен индикатор“ за икономическия ѝ растеж. Но разликата между действителните данни и официалните цели обикновено определя политиката на правителството, допълни той. 

"Като цяло това не е голяма изненада за инвеститорите (данните за БВП на Китай, б.ред.), които са по-малко склонни да поемат риск. Така че китайските акции набират сила, а индексът Hang Seng се повишава, издърпван по-нависоко от акциите на технологичните компании", поясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг.

Пазарите в континенталната част на Китай, които са внимателно следени заради продължаващия търговски спор между САЩ и Китай, отбелязаха ръст след обявяването на данните. Shanghai Composite добави над 0,5% към стойността си и завърши сесията на ниво от 2610,51 пункта, а Shenzhen Composite се повиши с 0,6% и завърши борсовия ден на ниво от 1330,17 пункта. Shenzhen Component също напредна с 0,5% и завърши търговията на равнище от 7626,24 пункта. В Хонконг индексът Hang Seng отбелаза повишение от 0,39% до ниво от 27 196,54 пункта.

На другите азиатски пазари японският индекс Nikkei 225 добави 0,26% към стойността си и завърши сесията на ниво от 20 719,33 пункта, а индексът Topix се повиши с 0,56% и прикючи на равнище от 1566,37 пункта. Акциите на автомобилния концерн Nissan поскъпнаха с 0,44% след информацията за ново искане за освобождаване под гаранция на бившия главен изпълнителен директор Карлос Гон.

В Южна Корея индексът Kospi закри борсовия ден почти без промяна на ниво от 2124,61 пункта, а австралийският бенчмарк ASX 200 нарасна с 0,18% и завърши търговията на ниво от 5890,40 пункта, като отделните сектори поеха в различни посоки.

Австралийските петролни компании постигнаха ръст, след като енергийният подиндекс напредна с 0,49%.

Цените на петрола се повишиха в петък след новината, че Китай е създал план за елеминиране на търговския си излишък със САЩ.

В следобедната търговия на азиатските пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняваха с 0,1% до 62,64 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязаха спад до 53,79 долара за барел.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна ниво от 96,233 пункта, след като по-рано се извиси до 96,374 пункта.

Японската йена, смятана за валута убежище, се търгуваше за 109,60 йени за долар, а австралийският долар се разменяше за 0,7166 американски долара.

гледано: 2754   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Азия азиатски борси

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Ким търси помощта на Путин за решаване на ядрения въпрос