IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за китайската икономика повишиха оптимизма на борсите в Азия

Акциите на австралийската DuluxGroup поскъпнаха с повече от 27 на сто, след като производителят на бои одобри офертата за придобиване на Nippon Paint

11:22 | 17.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от борсовите индекси от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия с повишения на фона на данните за китайската икономика за първото тримесечие, които успяха да надминат прогнозите на анализаторите, съобщава CNBC. 

Бенчмакрът на Шанхайската борса Shanghai composite напредна с 0,29% до 3263,12 пункта. Хонконгският показател Hang Seng отбеляза минимален ръст от 0,42 пункта до 30 130,29 пункта.

Данните за китайската икономика за първото тримесечие на годината опровергаха очакванията на анализаторите за забавяне, като отчетоха ускорение в растежа в размер на 6,4% спрямо прогнозата от 6,3 на сто.

Пекин засили своята политика на финансови стимули от началото на годината с идеята да подкрепи икономическия растеж чрез данъчни облекчения и допълнителни разходи, насочени към инфраструктурни проекти. В същото време китайските банки отпуснаха рекордните 5,8 трлн. юана (865 млрд. долара) през първото тримесечие.

Икономическият ръст през първите три месеца на годината е подкрепен от рязък скок в промишленото производство от 8,5% през март спрямо година по-рано, надминавайки прогнозите на анализаторите за ръст от 5,9%.

Износът също отбелязва растеж от 14,2% на годишна база през изминалия месец, след сериозното свиване през февруари.

Някои анализатори смятат, че заради този положителен импулс на ускоряване на икономическия ръст, Пекин ще ограничи своята политика за финансово стимулиране.

От друга страна китайският жилищен пазар показва ускорение в ръста на цените на нови жилища през март в сравнение с месец по-рано, което се интерпретира като още един сигнал за благоприятното влияние на стимулите на Пекин.

азия азия

В Япония местният измерител Nikkei 225 прибави 56,31 пункта, или 0,25%, към стойността си, приключвайки сесията на ниво от 22 277,97 пункта.

Акциите на Fanuc поскъпнаха с повече от процент.

Страната на изгряващото слънце регистрира свиване при износа за четвърти пореден месец през март, тъй като слабостта на световното търсене продължава да тежи върху икономиката на островната държава.

Стойността на износа за САЩ се е повишила за шести месец – с 4,4%, генерирайки двустранен излишък от 683,6 млрд. йени (6,1 млрд. долара) през март, сочат данни на японското финансово министерство. Износът към Китай се понижава, което допринася за общия спад на японския износ с 2,4%.

В Южна Корея местният показател Kospi се сви с 0,12 на сто до 2245,89 пункта.

В същото време австралийският бенчмарк ASX 200 отчете спад от 21 пункта, или 0,33%, до 6256,40 пункта.

Най-големият местен производител на бои DuluxGroup одобри предложението за придобиване от японската Nippon Paint на стойност 3,81 млрд. австралийски долара (2,73 млрд. долара), като акциите му поскъпнаха с над 27 на сто след новината.

Книжата на Nippon Pain поевтиняха с над 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още