Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Делът на необслужените кредити в Китай достига 10-годишен връх в края на 2018 г.

Общото количество лоши кредити на търговските банки в Китай в края на изминалата година достига размер от 296,52 млрд. долара

Делът на необслужените кредити в Китай достига 10-годишен връх в края на 2018 г.

Снимка: Ройтерс

Съотношението на необслужените кредити на китайските търговски банки спрямо общите заеми достигна 10-годишен връх в края на 2018 г., повишавайки се до 1,89% на фона на забавянето на икономическия растеж, съобщи представител на банковия регулатор в страната, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

Общата стойност на необслужените кредити на търговските банки в Китай възлиза на 2 трлн. юана (296,52 млрд. долара) в края на декември 2018 г., заяви Лю Джъцин, заместник-ръководител на статистическия отдел на Комисията за регулиране на банковото и застрахователното дело в Китай (CBIRC) по време на пресконференция.

„Въпреки това рисковете остават под контрол“, добави още той.

Отделно от необслужените кредити заемите с потенциал да станат необслужени се увеличават до 3,4 трлн. юана в края на декември, което представлява 3,16% от общия обем на кредитите на търговските банки.

За китайските кредитори темпът на натрупване на лоши кредити не показва признаци на забавяне, докато втората по големина икономика в света е изправена пред постоянно отслабване на вътрешното търсене и търговската война със САЩ.

Данните от този месец се очаква да покажат, че китайската икономика е нараснала с около 6,6% през 2018 г., което ще бъде най-слабата стойност от 1990 г. насам.

Анализаторите прогнозират продължаване на загубата на инерция и през тази година, преди да започнат правителствените стъпки за подкрепа на икономиката.

За да се справят с натрупаните лоши кредити, китайските банки ускориха темпа на продажби на пакети лоши кредити през изминалата година. Те се обръщат все по-често към използването на нетрадиционни мерки, като обезпечени с активи ценни книжа и суапове на дългове срещу дялов капитал, и увеличават своите резерви за загуби от заеми с 676,2 млрд. юана през 2018 г. до 3,7 трлн. юана с цел укрепване на своята способност да избягват рисковете.

Общите вътрешни активт на китайските банки в края на декември 2018 г. възлизат на 261,4 трлн. юана, което е с 6,4 на сто повече от 2017 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китайските пазари приключиха седмицата разнопосочно