IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма: Търговията е начинът да се спрат войните

Според основателя на Alibaba когато спре търговията, понякога се стига и до война

19:19 | 02.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският спор между САЩ и Китай може да продължи 20 години, предупреди днес основателят на гиганта в електронната търговия Alibaba Джак Ма, цитиран от БТА. Той обаче изрази надежда, че може да бъде постигнато решение на конфликта, тъй като търговска война би навредила на всички. 

Китайският милиардер постави под съмнение насочването на вниманието към търговския дефицит, което според него е отживелица от 20 век. 

„Когато спре търговията, понякога започва войната. Така че търговията е начинът да се спрат войните. Търговията е начин да се изгради доверие. Тя не е оръжие да се бием един с друг", каза Ма на семинар на Световната търговска организация. 

По думите му търговският конфликт ще навреди не само на САЩ и Китай, но и на малките компании в други страни. Противопоставянето, допълни той, за съжаление може да продължи 20 години.

Като цяло предприемачът изрази оптимизъм за търговията, но призова тя да бъде защитена от регулаторите.

„Днес виждаме „Произведено в Китай", „Произведено в Америка", „Произведено в Швейцария" или „Произведено в Женева". През 2030 година ще има „Произведено в интернет", над 85 процента от бизнеса ще бъде електронна търговия, каза той. 

Alibaba е най-голямата компания за електронна търговия в света по стойност на стоките, минаващи през платформите й.

Нейният 54-годишен основател е сред най-известните и откровени бизнес лидери в Китай. Той обяви миналия месец, че през септември догодина ще се оттегли от поста на председател, но ще остане член на Alibaba Partnership - група, която контролира компанията чрез правомощието да номинира по-голямата част от борда на директорите й. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Не, че в западния свят нещата са цвете и рози, ама Китай е направо като сън в главата на Оруел. Просто братята китатци се поосират със следене, крадене и т.н. Ако изградите справедлива система - никой няма да има против Китай да поеме водачеството във света. Ама ако ще го удряте на тежък комунизмокапитализъм (взето най-лошото от двете системи) - еми не, няма да го бъде. Това е може би единственото нещо за което тромбона е прав - че трябва да се ритне кошера Китай. За съжаление той не го прави по правилния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 5 години
На др. *** му е станало ясно, че схемата на държавно субсидиране на китайското производство е приключила. С наложените МИТА чичо Дончо директно прибира тези СУБСИДИИ и те вместо в такива като *** попадат в бюджета на САЩ!!Какво правите сега?!ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ СЕБЕ СИ И КЪМ ОГРОМНИЯТ ВИ ПАЗАР НА КОГОТО НЕ ДОПУСКАТЕ НИКОЙ ДРУГ ОСВЕН ВАС . Хайде сега - давайте, прозвеждайте , САМОЗАДОВОЛЯВАЙТЕ СЕ. Нещо не ви е приятно да отворите пазара си дори и за СОБСТВЕНИ СТОКИ!!ЗАЩО ЛИ???КАКВО ЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО ОСВЕН ПРЕДЯСТИЕТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕРВИРАТЕ И ОСТАНАЛОТО МЕНЮ НА ПЧЕЛИЧКИТЕ КОИТО СТРОЯТ СИСТЕМАТА ВИ?!Кажи ми как живееш за да ти кажа как мислиш - БЕШЕ КАЗАЛ ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ МЪДРЕЦ. Естествено е, че подобно поведение би променило мисленето , а с това и поведението на милиарди китайци. А ТОВА ВИЕ НЕ ИСКАТЕ ДА СЕ СЛУЧВА НАЛИ?!Подобно нещо би сложило края на властващата у вас философия на Конфуций. Времето вече е друго и нещата също са други. Няма да има Произведено в интернет" , а ВСЯКА ЖАБА ЩЕ СИ ЗНАЕ ГЬОЛА. И ВИЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ВАШИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още