IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джейми Даймън: JPMorgan ще надживее Китайската комунистическа партия

Банката работи в Китай от 1921 г. - годината, в която там е основана Комунистическата партия

16:58 | 24.11.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джейми Даймън. Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Джейми Даймън. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase and Co Джейми Даймън се пошегува във вторник, че неговата банка ще надживее Китайската комунистическа партия, предаде Ройтерс.

Потвърждавайки ангажимента на банката си да прави бизнес в Китай, Даймън заяви: "Пошегувах се онзи ден, че комунистическата партия празнува своята 100-годишнина - JPMorgan също. Бих се обзаложил, че ще издържим по-дълго".

Даймън добави: "Не мога да кажа това в Китай. Те вероятно така или иначе слушат". Изказването му е част от поредица от интервюта с главни изпълнителни директори в Бостънския колеж.

JPMorgan работи в Китай от 1921 г. - годината, в която там е основана Комунистическата партия.

Банката има клонове в много китайски градове, включително Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу. В края на 2019 г. банката получи одобрение да създаде съвместно предприятие за ценни книжа, което предлага брокерски, инвестиционни консултантски и застрахователни услуги.

През август банката спечели регулаторно одобрение от Пекин да стане първият изцяло чуждестранен собственик на инвестиционен посредник за търговия с ценни книжа в страната. JPMorgan развива бизнес в Китай и в сферата на управлението на активи и търговия с фючърси.

Глобалните бизнес ръководители обикновено подбират внимателно думите си, когато обсъждат Китай, където чуждестранните компании понякога са ставали обект на реакция заради предполагаеми нарушения.

През 2019 г. коментар за свинете в Китай, направен от старши икономист на UBS, беше възприет от някои като расистка обида и предизвика протести. В резултат една китайска фирма преустанови всички бизнес връзки с швейцарската банка.

В Бостън Даймън също каза, че очаква инфлацията, породена от проблемите по веригата за доставки, да се окаже мимолетна, но че по-високите цени на петрола няма да изчезнат. Той очаква процентен пункт или два от скорошния темп на инфлация в САЩ от 5% да отпаднат, след като цените на стоки като употребявани автомобили и дървен материал спрат да се покачват.

„Има и други неща, които вероятно не са толкова преходни“, каза Даймън. „Не мисля, че цените на петрола ще паднат", посочи той.

Даймън изчисли, че има около една трета шанс инфлацията да е достатъчно слаба, за да доведе до умерено увеличение на пазарните лихвени проценти, което да не тласне икономиката в рецесия. Има равен шанс инфлацията да се ускори и да принуди Федералния резерв да оттегли подкрепата за икономиката, което може би ще доведе до лека рецесия, каза той.

Даймън описа американската икономика като „процъфтяваща“. „Потребителите и бизнесът са в добро финансово състояние и все още се задават още парични и фискални стимули“, каза той.

Запитан за криптовалутите, Даймън повтори предишни предупреждения към купувачите. „Това всъщност не е валута“, коментира Даймън, наричайки ги „криптожетони“ без присъща стойност, които са поскъпнали поради спекулации, подхранвани от плащания на държавни стимули. „Това е истерия“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Между другото, това е личното му мнение, но банката работи доста активно в областта на крипто,има и такъв отдел и анализаторите и имат доста позитивно мнение за този клас активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Поредния който си мисли,че всичко в света трябва да е валута и щом биткойна не отговаря на това значи не става за нищо. Ами какво да кажа типичен отговор на банкер. В бъдещето те стават излишни ако имаме крипто и дефи :) Освен да си намалят таксите и заплатите друго не им остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още