Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

До 2015 г. Шанхай ще се превърне в център на световната търговия с юани

За пореден път правителството в Пекин иска да подчертае, че има последната дума при определянето на валутния си курс, коментира анализатор

До 2015 г. Шанхай ще се превърне в център на световната търговия с юани

Изгрев над Шанхай. Снимка: torbakhopper, лиценз: CreativeCommons

До 2015 г. Китай ще превърне Шанхай в глобален център на търговията с юани, разкрива план на китайското правителство, част от дългосрочната визия за еволюцията на мегаполиса в световен финансов център, съобщава Ройтерс.

Проектът илюстрира амбициите на страната да създаде своя собствена версия на Ню Йорк, Лондон или Хонконг.

До 2020 г. Китай иска да трансформира Шанхай в световен финансов център. Според анализаторите обявеният план вероятно е част от тази дългосрочна цел.

Валутни трейдъри посочват, че решението на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) означава, че курсът на юана, който през последните няколко месеца все по-често биваше подлаган на пазарен натиск отвън, ще остане под контрола на правителството.

„Напоследък някои тенденции привлякоха погледите върху офшорния пазар в Хонконг. Там например юанът се оценява доста по-различно, отколкото на пазарите във вътрешността на Китай“, посочва трейдър на европейска банка в Шанхай.

Още по темата

„В тази светлина планът на NDRC е оповестен в доста интересен момент. Всъщност, за пореден път правителството иска да подчертае, че има последната дума при определянето на валутния си курс“.

До 2015 г. NDRC предвижда годишният обем на търговията с юани в Шанхай да достигне 1000 трлн. юана от под 400 трлн. юана през 2010 г.

Според плана определяният от централната банка валутен курс ще важи както за местната, така и за чуждестранната търговия с юани. В същото време държавният Shanghai Interbank Offered Rate, или Shibor, ще бъде основа за формирането на лихвите по кредитите в юани по цял свят.

Китай ще насърчава и продажбата на деноминирани в юани акции на чуждестранни компании. Планът обаче не уточнява кога ще стане това.

Властите обсъждат и създаването на „международен съвет“, който ще позволи листването на акции на чуждестранни компании на фондовата борса в Шанхай. По-рано този месец кметът на Шанхай заяви, че моментът за подобно решение все още не е настъпил.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Властите в Шри Ланка задържаха заподозрени за участие в атентатите