Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Доставките на въглища от Индонезия за Китай достигат рекордно високи обеми

Товарите от коксови, термични и кафяви въглища надхвърлят вече 21 млн. тона през септември

Доставките на въглища от Индонезия за Китай достигат рекордно високи обеми

Снимка: Bloomberg L.P.

Индонезия остава най-големият доставчик на въглища за Китай, като доставките ѝ до най-голямата азиатска икономика нарастват до рекордно високи обеми през септември, след като Пекин разхлаби ограниченията при вноса, за да се справи с енергийната криза, съобщава Bloomberg.

Доставките на коксови, термични и кафяви въглища от Индонезия към Китай надхвърлят вече 21 млн. тона през септември спрямо малко над 17 млн. тона през август, като в момента те представляват около две трети от общия внос на въглища на Китай, показват митнически данни. 

Още по темата

Китайските купувачи на въглища бяха принудени да потърсят алтернативни доставчици на изкопаемото гориво, за да заменят вноса от Австралия, забранен преди повече от година заради влошаване на политическите връзки между двете страни.

Надеждите, че Монголия би могла да увеличи вноса на въглища, особено на такива с по-високо качество, обаче бяха помрачени, тъй като новите коронавирусни ограничения в северния съсед на Китай свиха доставките до под 1 млн. тона.

Цената на въглищата от Индонезия достига рекордно високи стойности, подкрепена от нарастващото търсене на изкопаеми твърди горива от юни насам, когато Пекин обеща да увеличи вноса, за да се пребори с недостига на електроенергия.

В края на миналата година Китай сключи тригодишна сделка с индонезийски миннодобивни компании на стойност 1,5 млрд. долара за доставка на въглища, докато Пекин търси дългосрочни възможности за замяна на австралийските доставки. Индонезия предлага голямо количество нискокачествени кафяви въглища, които имат ценово предимство, но са по-малко ефективни и по-вредни за климата от австралийските.

Индонезия ще продължи да доставя по-големи товари от въглища на Китай, докато търсенето на друг ключов пазар, Индия, отслабва, смята анализаторът на Bloomberg Intelligence Мишел Люн. Въпреки това доставките все още могат да се сблъскат с проблеми. През последните месеци Индонезия предупреди производителите да дадат приоритет на вътрешните доставки, докато миннодобивната дейност остана ограничена заради наводненията и коронавируса.

Средната цена на индонезийските въглищни сортове достига 160-170 долара за тон през тази седмица, според търговски данни. Това е значително повече спрямо 110-120 долара за тон, отчетени по-рано този месец.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще повиши договорните цени на въглищата през 2022 г.