Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Дубай разчита на търговията и туризма да ускорят растежа на икономиката му

БВП на емирството е нараснал само с 1,9% през 2018 г., което е значително под прогнозите на Международния валутен фонд

Дубай разчита на търговията и туризма да ускорят растежа на икономиката му

Снимка: Архив Ройтерс

Дубай разчита на търговията на дребно и туризма, за да се спаси от най-слабата си икономическа експанзия от почти десетилетие, пише в свой анализ Bloomberg.

Ръстът на БВП на Дубай се очаква да се ускори до 2,1% през 2019 г. и до 3,8% през следващата година, преди да се забави отново до 2,8% през 2021 г. Това става ясно от прогнозите, публикувани в неделя от Министерството на икономическото развитие. БВП е нараснал само с 1,9% през 2018 г., което е значително под прогнозите на Международния валутен фонд.

Още по темата

Ускоряването на растежа през тази година се дължи на по-добро представяне на индустрии, различни от сектора на недвижимите имоти като финанси, туризъм, както и търговия на едро и дребно. Изложението World Expo 2020, което ще се проведе в Дубай, се очаква да донеси 22,7 млрд. дирхама (6,2 млрд. долара) на икономиката по време на събитието през следващата година и други 62,2 млрд. дирхама след като приключи, сочат оценки на Ernst & Young.

„Икономиката се ускори в началото на тази година с нарастване на новите бизнес лицензи и подобряването на оптимизма по отношение на пазара на труда и бизнеса“, се казва още в изявление на Министерство на икономическото развитие.

Очаква се секторът на финансовите услуги да отчете ръст до 2,4% през 2019 г. спрямо растеж от 0,6% през предходната година. Недвижимите имоти, които се опитват да се справят с понижение на цените, са един от малкото сектори, които не се очаква да регистрират подобрение след изложението. Разширяването на индустрията ще се забави тази година до 3,7% от 7% през 2018 г.

Забавянето на БВП на емирството до 1,9% през миналата година беше съобщено през март след дълго чакане в месеци без официални данни за икономиката.

„Споделяме оптимизма на Министерство на икономическото развитие, че икономиката на Дубай ще се разрасне с по-бърз темп през тази година, като ние всъщност имахме по-положителна прогноза за 2019 г. заради изпълнението на проекти, във връзка с World Expo 2020,  на основата на увеличените държавни разходи“, коментират анализаторите на Emirates NBD. От дубайската банка смятат, че прогнозата им от 3,1% вероятно ще бъде ревизирана в посока надолу в очакване на пълните данни за БВП за 2018 г.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Партията на Нарендра Моди води убедително след изборния маратон в Индия