IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двете Кореи се договориха за нова среща на върха през септември в Пхенян

Все още не е съобщена точната дата на предстоящата среща

11:04 | 13.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Южнокорейският министър на националното обединение Чо Мьон Кьон (вляво) се ръкува с ръководителя на севернокорейската делегация&nbsp; И Сон Гуон (вдясно) <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Южнокорейският министър на националното обединение Чо Мьон Кьон (вляво) се ръкува с ръководителя на севернокорейската делегация  И Сон Гуон (вдясно) Снимка: Ройтерс

Северна и Южна Корея постигнаха споразумение лидерите им да се срещнат през септември в Пхенян, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на южнокорейски медии. Въпреки че мястото вече е определено, точната дата за срещата все още не е известна, посочва БТА.

Съобщението бе направено след близо два часа преговори между висши представители на двете страни, проведени в демилитаризираната гранична зона Панминчжон.

Ръководителят на севернокорейската делегация И Сон Гуон заяви пред журналисти след края на разговорите, че дата вече е договорена срещата между Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, но отказа да я съобщи. Той каза обаче, че е важно да бъдат премахнати „пречките“, които не позволяват на отношенията между КНДР и Южна Корея да се развиват по план.

„Ако въпросите, повдигнати на преговорите, не бъдат решени, могат да изникнат неочаквани проблеми и да има затруднения с точките, които вече са включени в дневния ред“, посочи И.

На свой ред ръководителят на южнокорейска делегация, министърът на националното обединение Чо Мьон Кьон, отказа да обясни кои са въпросите, които има предвид И Сон Гуон, но спомена, че са били обсъждани хуманитарни проблеми и начини за подобряване на отношенията между двете Кореи. Чо каза също, че на срещата в Пхенян ще се обсъжда премахването на ядреното оръжие от Северна Корея и възможностите за установяване на мир на полуострова.

Ким и Мун се срещнаха за първи път през април, припомня БТА. През май двамата проведоха и втора среща, точно преди тази между севернокорейския лидер и президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур. През април лидерите на двете корейски държави подписаха декларация, призоваваща към обявяване на край на Корейската война (1950-1953) и премахването на ядреното оръжие от полуострова.

Срещата в Пхенян ще е първата визита на южнокорейски президент в КНДР за повече от десет години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още