IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-големите потребители на петрол очаква бавно възстановяване на търсенето

Много от представителите на петролната индустрия в Индия не очакват връщане към предпандемичните нива на търсенето преди края на годината

21:30 | 21.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Възстановяването на търсенето на суров петрол в Индия ще отнеме повече време, отколкото повечето анализатори смятаха, тъй като страната се подготвя за най-лошата рецесия в историята си след двумесечно блокиране в опит да предотврати разпространението на коронавируса, пише в коментар за Oilprice Ирина Слав.

Bloomberg съобщава, позовавайки се на редица ръководители на компании от индийската петролна индустрия, че търсенето на може да не се възстанови до края на годината, след като потреблението на горива в страната се сви с цели 70 процента. 

Все пак по-голямата част от търсенето ще се възстанови преди края на годината, предвижда един изпълнителен директор.

„Търсенето вече достига 60% до 70% от нормалното, но ще отнеме известно време, за да се покачи до нивата от преди коронавируса“, заяви пред Bloomberg председателят на Hindustan Petroleum Corp. Мукеш Кумар Сурана. „За период от два до три месеца трябва да се върнем към 80% от нормалните продажби. Останалото възстановяване ще бъде бавно", споделя още той.

По-рано този месец различни проучвания показаха, че търсенето на гориво в Индия се е понижило с над 60 на сто през април, като продажбите на бензин спадат с 6%, а продажбите на дизел - с 64% само през първите две седмици на месеца.

Заради намаляващото търсене на гориво и достигнатия лимит на капацитета за съхранение, най-малко три рафинерии в Индия поискаха по-нисък внос на суров петрол за май от Близкия изток, включително от най-големия световен износител - Саудитска Арабия.

Тези данни показват, че възстановяването на вноса на петрол също може да отнеме значително повече време от първоначално прогнозираното. И все пак, според Ройтерс, цитирайки данните за доставките, получени от анонимни източници, вносът на суров петрол за миналия месец всъщност е бил по-висок с 5%, до средно ежедневно ниво от 4,63 млн. барела.

Най-големият доставчик на суров петрол за Индия е Саудитска Арабия, която измести Ирак от първото място благодарение на щедрите отстъпки, които Кралството предлага на азиатските купувачи, като по този начин Рияд намира пазари за излишните количества петрол.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още