IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експериментът на Нарендра Моди с демонетизацията се оказа неуспешен

99% от банкнотите с висок номинал, премахнати миналата година в Индия, са били депозирани или обменени за нова валута

11:31 | 31.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нови оценки на Индийската централна банка сочат, че 99% от банкнотите с висок номинал, премахнати миналата година, са били депозирани или обменени за нова валута. Така банката разби надеждите на правителството, че спорната демонетизация ще заличи огромна част от „черните пари“, коментира Financial Times.

Когато индийският министър-председател Нарендра Мори обяви през ноември, че банкнотите от 1000 рупии (16 долара) и 500 рупии вече няма да бъдат законно платежно средство, той предположи, че корумпирани длъжностни лица, бизнесмени и престъпници – за които се вярва, че държат сериозни суми незаконни пари – ще бъдат тежко ударени заради „безполезните късчета хартия“.

По онова време държавните представители предположиха, че около една трета от валутата в обращение ще бъде изчистена от икономиката, тъй като богатите ще се откажат от нея или ще я унищожат, вместо да признаят притежанието ѝ. Това ще намали задълженията на централната банка и ще донесе неочакван късмет за правителството.

Годишният доклад на Индийската централна банка от сряда обаче предполага, че повечето собственици на старата валута са успели да се отърват от нея, като по оценки забранени банкноти на стойност 15,28 трлн. рупии (239 млрд. долара) са били върнати на банката. Това възлиза на 99% от сумата от 15,44 трлн. рупии в банкноти с висок номинал, които са били в обращение, когато Моди обяви стъпката, посочва финансовото министерство.

Оценките на банката са публикувани след твърдения на медиите, че след демонетизацията са се появили сложни мрежи за пране на пари, за да се помогне на богатите индийци да депозират големи суми от преди недекларирана валута, без да има нужда да стават видими за данъчните служби. Твърденията са, че такива хора са продали старите банкноти с отстъпка на брокери, които след това са ги разпространили сред индийци с ниски доходи, за да ги депозират или обменят в банките.

Много богати индийци са се обърнали към приятели и роднини, за да им помогнат да насочат преди недекларирани пари в банковата система, а други „са изплатили предварително“ заплатите на множество работници.

Данните на банката създават политически затруднения за Моди, който апелира към страната да издържи на сътресенията и трудностите, за да се накажат богатите и корумпираните и да бъдат лишени от недобросъвестно спечелените пари. Много индийци с по-ниски доходи, макар и тежко ударени от недостига на кеш, подкрепиха политиката за демонетизация, тъй като вярваха, че богатите ще пострадат повече.

Финансовото министерство заяви, че стартира разследване на 1,8 млн. банкови сметки, чиито входящи парични потоци по време на демонетизацията „не изглеждат в съответствие с данъчния им профил“, и още 200 „високорискови групи“ от хора.

По време на периода, в който спрените банкноти можеха да се депозират, 148 хил. банкови сметки са били заредени с депозити за над 120 хил. долара при среден размер на депозита от близо 500 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още