IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Emirates лети все по-високо

Арабската авиокомпания удвои печалбата за първото си фискално полугодие, но напоследък е съпътствана от технически проблеми

18:50 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Emirates не усеща кризата. <em>Снимка: компанията</em></p>

Emirates не усеща кризата. Снимка: компанията

Арабската авиокомпания Emirates е удвоила печалбата си за първата половина на своята фискална година. Тя е генерирала печалба от 1,7 млрд. дирхама (364 милиона евро) за периода между април и септември, обяви компанията в понеделник. Това е увеличение от 104% в сравнение със същия период на миналата година.

Конгломератът Emirates Group, към който принадлежи авиокомпанията, увеличи печалбата си с 68% до 2,1 млрд. дирхама. Продажбите са се увеличили с 16% в сравнение с миналата година. Въпреки "настоящата трудна икономическа среда и високите разходи за гориво" резултатите са "солидни", заяви компанията.

Emirates обаче се представя много по-лошо в техническо отношение. Съвсем наскоро компанията преживя две повреди на двигатели на самолети Airbus A380 само в рамките на пет дни - един от тях в Централна Европа. 

Авиокомпанията призна в понеделник, че е направила в неделя вечерта аварийно кацане в Сидни. Браншовото издание Aviation Herald писа за втори отказ на двигател през миналата сряда. Отново е ставало дума за Airbus A380 и пак е бил засегнат двигател GP7270 на производителя Alliance. Машината, която е лелята от Дубай към Ню Йорк се е приземила според информацията на списанието с три работещи двигателя на летище Шарл де Гол в Париж. Emirates засега не е предоставила официално потвърждение за инцидента. 

Междувременно по-рано днес скандинавска авиокомпания SAS AB съобщи, че ще намали пенсиите и заплатите и ще съкрати 800 работни места, за да свие разходите си с 3 млрд. крони (440 млн. долара) годишно, предаде Ройтерс.

SAS посочи, че е постигнала решаващо споразумение за кредитни линии на стойност 3,5 млрд. крони от скандинавските правителства и големи банки. Като условие за получаване на заемите бе поставено изискването за нови колективни договори и одобрение от парламента.

„Имаме този последен шанс за ново начало и за извършване на тези основни промени", посочи главният изпълнителен директор на SAS Рикард Густафсон. Компанията планира също така да получи около 3 милиарда крони от продажбата на регионалната авиокомпания Wideroe, наземното обслужване и други активи.

SAS обяви тези плановете при представянето на резултатите за третото тримесечие. Чистата печалба на компанията се е удвоила до 434 млн. крони, като продажбите са нараснали с 5 процента до 11,1 милиарда крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още