IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган пак заплашва да отвори европейските граници за мигранти

Европейската комисия многократно заяви, че не очаква едностранно прекратяване на сделката от турска страна

13:55 | 25.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: &nbsp;Ройтерс</em></p>

снимка:  Ройтерс

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заплаши с отваряне на границите си за мигранти на фона на гласуването от страна на Европейския парламент за замразяване на преговорите за присъединяване с Анкара, предава германската медия Deutsche Welle.

По време на реч пред женска организация в Истанбул Ердоган заяви, че ако ЕС продължи с мерките по замразяване на преговорите за членство на Турция, той ще пусне бежанския поток към Европа. Още в четвъртък министър-председателят на южната ни съседка Бинали Йълдъръм заяви, че Турция е един от факторите за спокойна Европа и че ако тя пусне мигрантския поток да продължи, то ЕС ще бъде наводнен от мигранти. 

В четвъртък Европарламентът препоръча замразяване на преговорите за членство на Турция. Препоръката идва заради „изключителните репресии“, които се провеждат в Турция от неуспешния опит за преврат през юли насам.

Договорената през март сделка за бежанците предвижда всеки нелегално влязъл на гръцките острови мигрант да бъде връщан обратно в Турция. Благодарение на това тази година значително по-малко хора се опитаха да влязат нелегално в Гърция. В замяна на това ЕС се съгласи, че след изпълнение от турска страна на 72 точки ще отпаднат визите за турските граждани за ЕС.

Европейската комисия многократно заяви, че не очаква едностранно прекратяване на сделката от турска страна, тъй като тя е в неин интерес. По въпросното споразумение за Турция се отпускат допълнителни 3 млрд. евро до 2018 г. за грижи за сирийските бежанци. След 2018 г. ЕС предвижда да отпусне допълнителни 3 млрд. евро.

Зам.-председателят на Комисията по външни работи към Бундестага Елмар Брок също не вярва, че Турция ще денонсира сделката. „Икономическото развитие на Турция зависи в огромна степен от добрите ѝ отношения с ЕС“, заяви той пред Oldenburger Nordwest-Zeitung.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
scott33
преди 7 години
айде Ердоганя, пускай мигрантите!НЕЩО МНОГО ВАЖНО,МНОГО РАДИКАЛНО СЕ ПРОМЕНИ....край на толерастиата в западна европа. Те ше тръгнат, обаче ше ги срещнат огради,стени,бой и ТРЪМП!НЕУТРАЛИЗИРАНИ СА. Даже нема да има сълзливи пропагандни статиес по медиите - 2 годишно дете с 3 годишно мече лежи удавено на малдивите. Пускай отровата, нема да е смъртоносна. земахме ваксинес. И мърморкел е бита карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още