IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е одобрил координиран пакет от мерки в подкрепа на Хонконг

Брюксел иска да избяга от директните санкции срещу Китай, защото страната е търговски партньор №2 на блока

17:10 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Правителствата на Европейския съюз (ЕС) са одобрили днес „координиран пакет от мерки" в подкрепа на Хонконг заради новото законодателство на Китай за националната сигурност за финансовия център, предава Bloomberg.

Според запознат източник постоянните представители на държавите членки в Брюксел са одобрили днес рамка от възможни действия на ЕС и на национално ниво, които варират от ограничаване на износа на оборудване и технологии, използвани за правоприлагането, до увеличаване на стипендиите за хонконгски студенти.

Мерките са очертани в документ, който е предложен за обсъждане още на 23 юли. Документът е видян от Bloomberg News. В него са записани още преглед на убежището и визовите споразумения, засягащи Хонконг, засилване на ангажираността с „гражданското общество“ там и осигуряване на непрекъснато наблюдение на съдебните процеси на продемократични активисти в града.

„Целта на различните мерки и на пакета като цяло е да изразят политическа подкрепа за автономията на Хонконг“, казва се в документа.

ЕС има за цел да протестира срещу китайското предизвикателство срещу статута на Хонконг съгласно принципа „една държава, две системи“, договорен при предаването на града от Великобритания на Китай. Същевременно обаче Брюксел иска да избегне директните санкции, тъй като Китай е търговски партньор №2 на блока.

В голяма степен приетите мерки са в юрисдикциите на националните правителства.

Реакцията на ЕС е значително по-приглушена на фона на реакцията на САЩ, които засилват битката си с Китай на всички фронтове.

В средата на юли Великобритания прекрати договора си за екстрадиция с Хонконг и го постави под оръжейно ембарго. Дни преди това президентът Доналд Тръмп разпореди прекратяване на специалния статут на Хонконг и подписа законодателство, което ще санкционира китайските служители, отговорни за овладяване на политическото противоречие в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още