IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ изместват БРИКС по привлекателност за инвеститорите

Най-малка привлекателност предлага Индия, сочи проучване на Bloomberg Global

11:28 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС и САЩ изместват БРИКС по привлекателност за инвеститорите

Най-големите развиващите се икономики за първи път предлагат по-слаби перспективи за инвеститорите. Интересът на пазарните участници постепенно се измества към САЩ и Европейския съюз (ЕС) на фона на покачващите се оптимистични очаквания.

Според проучване на Bloomberg Global най-малка привлекателност за инвеститорите в момента предлага Индия, следвана от Бразилия, Русия и Китай. Освен това броят на респондентите, които гледат на ЕС като един от двата региона с най-добрите възможности за инвестиции, се е увеличил до 34% – най-добрият резултат от 2009 г. насам. 51 на сто от анкетираните пък се изказват в подкрепа на САЩ.

Очакванията за свиване на стимулите в САЩ причиниха значителни спадове на капиталовите потоци към развиващите се пазари. Някои от националните валути достигнаха невиждани досега дъна, като най-голямо отстъпление бе отчетено при индийската рупия и турската лира. Като други проблеми с особена важност в развиващия свят може да бъдат причислени ниските инвестиционни нива в Бразилия, както и прекомерния кредитен растеж в Китай.

По-рано експертите от Международния валутен фонд изразиха очакванията си в близкото бъдеще най-развитите страни да бъдат двигател на растежа на световната икономика с оглед на затрудненията сред развиващи се пазари. Еврозоната постепенно излиза от най-дългата рецесия в историята си, докато състоянието на икономиката на САЩ през последното тримесечие бе по-добро от очакваното.

Въпреки това резултатите не са изцяло песимистични за БРИКС. 54% от анкетираните смятат, че страните от съюза все още са достоен обект за инвестиции. Други 36% обаче са на мнение, че тяхната ера окончателно е приключила.

44 на сто от респондентите смятат, че индийската икономика ще бъде най-лошо представящата се през следващата година. Близо една трета от анкетираните посочват Китай като непривлекателна дестинация за инвестиции в следващите 12 месеца, докато в САЩ и Европа процентите са съответно 22 и 23 на сто.

Коментар на анализаторa Дейвид Инглес за икономиката на БРИКС вижте във видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още