Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

EС с нови мерки срещу китайския внос на стомана

Брюксел наложи нови антидъмпингови мита за шест месеца

EС с нови мерки срещу китайския внос на стомана

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз въведе антидъмпингови мита върху стоманените изделия от Китай в размер между 17,2 и 28,5 процента в зависимост от компанията износител, предаде Ройтерс. Решението е публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Мярката ще обхване до 28,5% от корозионноустойчивите стоманени материали от Китай. Решението бе взето след осеммесечно разследване на комисията, което е установило, че продуктите се продават на дъмпингови цени в Европа.

Митото е за срок от шест месеца. Европейската комисия уточнява, че става дума за износ на прокат от желязо, стомана и стоманени сплави. Размерът на митото е в зависимост от големината на китайските компании износители, които са се съгласили да предоставят информация на ЕК за параметрите на своето ценообразуване при разследването, което продължава от октомври 2016 година.

За по-малките износители, които не са представили своите данни на Европейската комисия, е установено усреднено вносно мито от 23,5 процента. 

Още по темата

„Временното заключение е, че налагането на мерките ще допринесе за възстановяването на индустрията на ЕС, като увеличението на цените ще ѝ позволи отново да печели", се казва в решението на ЕК.

Повод за разследването е жалба от 25 октомври 2016 г. от членове на Европейската асоциация на производителите на стомана (Eurofer), в това число ArcelorMittal, ThyssenKrupp и Tata Steel Europe. В нея се отбелязва, че китайската стоманено-прокатна продукция се доставя в ЕС на цени под себестойността при европейските производители.

ЕК признава в изявлението си днес, че мерките са въведени с отчитане на икономическата ситуация и заетостта в стоманената промишленост на ЕС, а не само на базата на анализ на пазара. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Азия
Борсата в Токио завършва седмицата в оживено настроение