IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FedEx ще задържа своите пилоти с бонуси до 110 хил. долара

Американската куриерска компания се подготвя за предстоящите празници в САЩ, търсейки начини да оптимизира своя персонал чрез финансови стимули

14:30 | 04.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С наближаването на празниците в САЩ американската куриерска компания FedEx Corp възнамерява да предостави солидни бонуси в размер на 40 хил. долара, за да задържи онези пилоти, които са в пенсионна възраст, съобщава Ройтерс.

Бонусите, очертани в трудовите договори на въпросните служители, разкриват, че голям брой пилоти, които предпочитат вече да се пенсионират, недостиг на кадри и нарастващо търсене на товари, подхранвано от засилването на световната онлайн търговия, носят трудности за транспортния гигант от Мемфис, Тенеси. 

Всеки проблем в поддържането на капацитета на FedEx, която е считана за фактически барометър на икономическата мощ на САЩ, нарушава веригите за доставки във време, в което те вече са дестабилизирани от напрежението в международната търговия.

FedEx и нейният конкурент Unted Parcel Service Inc (UPS), която се опитва да наеме стотици пилоти тази година, без да плаща бонуси, играят решаваща роля в световните вериги за доставки от въздушния транспорт до търговията на дребно. Това важи най-вече за периода около коледните празници, когато средният дневен обем на доставките се удвоява.

Говорителят на FedEx Бони Харисън отказа да коментира заплащането на пилотите или използването на бонуси за задържането на онези, които вече са достигнали възрастта за пенсиониране. Вместо това тя изтъкна подробности относно кампанията за набиране на нови пилоти, която беше стартирана през април тази година и заяви, че компанията разполага с около 5 хил. пилота.

„FedEx притежава достатъчно пилоти за момента, но ние винаги гледаме към бъдещето“, заяви Харисън.

Двама старши мениджъри в компанията, запознати с въпросната стратегия, споделят пред Ройтерс, че FedEx е предложила парични бонуси, за да задържи пилотите в пенсионна възраст през празниците, които започват от Деня на благодарността през ноември и свършват в края на годината.

FedEx и UPS планират да наемат 155 хил. временно работници за пиковия сезон, като целта е да успеят да отговорят на нуждите на клиентите, които ще пазаруват усилено от Amazon, Walmart и Best Buy.

Националната федерация за търговия на дребно очаква продажбите през ноември и декември да нараснат с 4,5% до 720 млрд. долара спрямо предходната година.

FedEx очаква да загуби около 150-200 от своите пилоти, които наближават 65 години, до края на годината.

Договорите на пилотите, подписани през 2015 г., включват изчисления, които позволяват предлагането на бонуси в размер до 110 хил. долара на човек.

Тези бонуси се изчисляват въз основа на част от заплатата на пилота за 24-е месеца преди датата на пенсиониране. За да бъде получен бонуса, пилотът трябва да предостави най-малко 12 месеца предизвестие преди пенсионирането.

Пилотите на FedEx са едни от най-добре платените служители в САЩ, като 30-годишните пилоти правят приблизително 300 хил. долара годишно, без да се взимат под внимание извънредния труд и бонусите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още