IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Маржовете на печалба на китайските банки ще се свият през 2018 г.

Бизнесът с кредитирането на по-малките банки в Китай ще бъде обект на най-голям натиск, прогнозира рейтинговата агенция

15:02 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Маржовете на печалба на китайските банки ще се свият следващата година, а ръстът на кредитирането ще се забави, тъй като затегнатите регулации „изяждат“ капитала, казват от рейтинговата агенция Fitch, цитирана от Bloomberg.

Бизнесът с кредитирането на по-малките банки в Китай ще бъде обект на най-голям натиск и затова ще разчитат повече на по-големите си държавни конкуренти за ликвидност, пише още в изявлението на Fitch.

Същевременно секторът на сенчестото банкиране, който се оценява на около 19 трлн. долара, ще стане обект на още по-строги регулации през 2018 г., прогнозира агенцията. 

Регулаторите в Китай затягат хватката около финансовия сектор в страната на стойност 40 трлн. долара в опит да свият рисковете, след като дългът достигна 260% от БВП.

„Ръстът на кредитирането вероятно ще се забави следващата година предвид по-строгата регулаторна позиция“, пише в изявлението на Fitch.

“Условията за финансиране вероятно ще останат затегнати, което означава, че все още ще има натиск над по-малките банки, които разчитат повече на недепозитно финансиране”, се казва още в текста.

Fitch посочва, че новите правила, които ще върнат елементи от сенчестото банкиране обратно в баланса на кредиторите, ще доведат до повишен риск, който пък ще натежи на банковия капитал. Ръстът на нетната печалба в банковия сектор ще остане едноцифрен, прогнозира Fitch.

Рейтинговата агенция остави перспективата си за китайските банки на стабилно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още