Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Fitch понижи перспективата пред рейтинга на Индия

Страната е заплашена да загуби инвестиционната си оценка, което ще увеличи разходите ѝ на кредитните пазари

Fitch понижи перспективата пред рейтинга на Индия

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Заради причинената от коронавируса рецесия Индия е заплашена от понижение на рейтинга от рейтинговата агенция Fitch. Перспективата пред оценката за страната беше понижена от "стабилна" до "отрицателна", както обяви в четвъртък Fitch, цитирана от DPA.

„Пандемията на коронавируса значително отслаби перспективите пред растежа на Индия за тази година и разкри предизвикателствата, свързани с високия държавен дълг", обяснява решението си агенцията.

Брутният вътрешен продукт вероятно ще се срине с пет процента през тази година поради пандемията. Този срив се очаква да бъде последван от интензивен растеж от 9,5 процента през 2021/2022 г., но това може да се обясни главно с ниската база.

Още по темата

Понастоящем служителите на Fitch оценяват кредитоспособността на Индия с оценка „BBB-“ и по този начин като средно добра инвестиция, при която могат да се очакват проблеми, ако средата се влоши. Ако оценката бъде намалена, индийските държавни облигации ще се разглеждат като „Junk Bonds“ и, следователно, като спекулативна инвестиция, при която могат да се очакват неизпълнения.

Ако така наречената "инвестиционна оценка" бъде загубена, много инвеститори вече няма да могат да инвестират в книжата. В допълнение, държавата вероятно ще трябва да примамва нови инвеститори с по-високи рискови премии, което ще увеличи разходите за лихви.

Fitch очаква нивото на дълга да достигне 84,5 процента от брутния вътрешен продукт през тази година. През 2019 г. делът бе 71 процента. Страните със сходен кредитен рейтинг с този на Индия са имали средно ниво на дълга от 52,6 процента спрямо своето икономическо производство.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата