Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Фондовата борса в Хонконг скъси обедната си почивка с още половин час

Решението срещна острата съпротива на брокерите, които по традиция използват обедите за срещи с клиенти и извършване на проучвания

Фондовата борса в Хонконг скъси обедната си почивка с още половин час

Членове на профсъюза Hong Kong Securities & Futures Employees по време на протест. Снимка: Ройтерс

Трейдърите на фондовата борса в Хонконг от днес вече ще разполагат с 60 минути за да обядват вместо досегашните 90, съобщи ВВС.

Ограничението срещна яростната съпротива на част от участниците в търговията, според които по-дългата обедна почивка им позволява да се срещнат с клиенти и да извършат проучвания. Те организираха протести в последния момент.

От борсата обаче се аргументираха с желанието да увеличат конкурентоспособността чрез изравняване на работното време с това на повечето от останалите азиатски борси.

Според брокери и трейдъри от малките компании действията са от полза за големите играчи, които разполагат с повече персонал и ресурси.

„Това ще означава, че не можем да излезем да обядваме с клиенти“, заяви Патрик Лам, председател на борда на директорите на профсъюза Hong Kong Securities & Futures Employees и брокер с почти 30-годишен стаж.

„В Хонконг има много индивидуални инвеститори, а аз и моите колеги имаме нужда да се срещнем с тях лично, за да предлагаме акции. Това е начинът, по който се работи тук“, добави той.

Собствениците на ресторанти във финансовия център също се присъединиха към протестите, опасявайки се, че ще оборотът ще намалее, макар че заведенията за бързо хранене явно се подготвят за ръст на клиенти.

От оператора на борсата Hong Kong Exchanges and Clearing обявиха, че действията ще доведат до „отваряне на следобедната търговска сесия на фондовия пазар в Хонконг с тази на континенталния пазар“, визирайки Китай.

Още по темата
Хонконг се конкурира с Шанхай за мястото на главен център на търговия с китайски акции. Компаниите от континентален Китай осигуряват над половината от пазарната капитализация на борсата в Хонконг, която е около 2,3 трлн. долара.

Днешната промяна е вторият етап от плановете на нейния оператор за удължаване на работното време. През март миналата година началото бе изтеглено с половин час напред за 9,30 часа местно време, а обедната почивка бе скъсена от 2 часа на 90 минути.

От днес работното време ще бъде 5 часа и половина при 4 часа преди въвеждането на промените. Това ще осигури известно предимство на борсата в региона, след като конкурентите ѝ в Токио работят по 5 часа, а тези в Шанхай – по 4.

През миналата година фондовата борса в Токио съкрати прекъсването по обед до 1 час, а Сингапур наскоро го премахна изцяло, присъединявайки се към Австралия, Южна Корея и Индия, където фондовите пазари работят без прекъсване, и довеждайки работното време до 8 часа.

От основните борси в международен план по-дълъг е работният ден в Лондон и Париж – 8,5 часа, докато фондовата борса в Ню Йорк работи в продължение на 6,5 часа.

У нас в средата на февруари БФБ взе решение за удължаване на борсовата сесия, която от 2 юли ще продължава от 10 до 17 ч., като реакциите на инвеститори и брокери не бяха еднозначни.
 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 9 години
"Китай осигуряват над половината от пазарната капитализация на борсата в Хонконг, която е около 2,3 млрд. долара."нещо сте я объркали тая цифричкада им пратим нашто Енергони и да им удвоим капитализацията ако е такава ;)

Още от Азия
Nikkei 225 прибави над 600 пункта въпреки спадовете на основните борси в Азия