IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд: Кризата в еврозоната свърши

Френският президент обаче предупреждава, че трябва да се предприемат стъпки за стимулиране на растежа в региона и да се подобри неговата конкурентоспособност

12:40 | 08.06.13 г. 14
Франсоа Оланд: Кризата в еврозоната свърши

Френският президент Франсоа Оланд заяви пред японски бизнесмени, че дълговата криза в еврозоната е приключила, но предупреди, че трябва да се предприемат стъпки за стимулиране на растежа в общото европейско валутно пространство и да се подобри неговата конкурентоспособност, предаде AP, цитирана от БТА.

Оланд увери, че Европа става по-стабилна и че европейските власти са разработили средства, които да гарантират стабилността и солидарността на еврозоната.

Той пое ангажимента да действа активно за сключването на икономическо споразумение между Япония и ЕС, за да може растежът да бъде траен и в двата региона, предаде AFP. "Ще бъда главен играч за постигането на споразумение за икономическо партньорство между Европа и Япония", обеща френският президент.

Разговори за подобно споразумение вече се водят между двете страни. Европа изисква от Япония взаимност относно премахването на всички нормативни, законови и ценови пречки, които възпрепятстват търговията между двете страни.

Според Оланд подобно партньорство ще бъде добро в икономически план за Европа и отлично за Япония. Той припомни, че Франция и Япония са изправени пред същите големи предизвикателства и трябва да поемат по един и същи път, за да излязат от кризата, да си върнат доверието и да подновят икономическия растеж. Френският президент призова ако е възможно двете страни да поемат заедно и бързо по този път.

Той увери, че Франция не упражнява никакъв натиск по никакъв начин върху Япония, за да задейства отново ядрените си централи. "Всяка страна решава суверенно своята енергийна политика. Ние не искаме да се намесваме в избора, който прави Япония", каза Оланд, чиято тридневна визита в Япония приключва днес и която беше белязана от сключването на споразумения за партньорство, по-специално в областта на ядрената енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
Абе .... казал го е пред японски бизнесмени ....Така може .... допустимо е .... LOL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
ОЛАНД=***! Кризата сега идва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Точно там е възелът - потреблението не може да расте безкрайно, за разлика от производството. Освен ако потребителите не мутират единствено до уста и ***. Бях писал доста отдавна, че първа стъпка ще е войната за обезценка на валутите с цел подобряване на националните конкурентноспособности. Вече е факт. Втора стъпка ще са търговските бариери - вече се започна с някои стоки. Продължителната стимулирана инвестиционна свръхактивност неминуемо породи продължителен спад. Растежът ще е възможен след като задлъжнялостта спадне под 50% от сегашните си нива. Това е много далечен момент, тъй като политиката насочена към спасяване на "големите" поддържа високата задлъжнялост и допълнително разрушава доверието във финансовата система. Т.е. деморализира допълнително участниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
starlight
преди 10 години
Само ние тука пак не сме разбрали значи! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Я па тоя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
Pitashtia
преди 10 години
Тепърва започва голямата депресия защото безработицата расте и дефлационният натиск е голям, растежа дори в Китай се забавя. Когато растежа на глобалната икономика слезе под 2-3% вече сме на ръба на пропастта. Причината е елементарна-потреблението изостава от производителността на труда. С други думи бизнесът не плаща достатъчно поради това , че е в изгодни позиции особено когато има безработица и порочният кръг се затваря.Опита да се натрупва при отсъствие на растеж води до разслояване и задълбочаване на неравенството.Диспропорцията натрупване -потребление е най-разрушителната. Опитват се да я коригират с наливане на пари, но не се получава. Другият начин е да се вдигнат данъците за богатите и митата, а с парите да се инвестира и да се създаде търсене, но и това днес не работи поради глобализацията. Няма и световни синдикати да оскъпяват труда.Безизходицата е пълна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Оланд ще се нареди на редичката от тези дето обявяваха кризата за свършила поне 5 пъти досега. Спомням си един друг социалист, който нас ни убеждаваше, че кризата няма да ни стигне. Даже същия ни управлява в момента. Затова не харесвам социалистити и комунисти. Те и електората им живеят в свят от детски приказки, в който феята на доброто размахва магическата пръчка и всичко лошо изчезва и всички заживели щастливо до края на дните си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Klakson
преди 10 години
Ами ето, само за месец другаря Орехов сложи край на кризата в Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Това, кое свършване на кризата за последните 5 години е?!Що ли съм сигурен, че след време пак ще повтаря свърши - ама тогава на франсетата ще им е свършил кредита на доверие и ще го свалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
Нас това не ни касае , понеже сме постоянно в криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още