IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 препоръчва развиване на фондовите пазари в местни валути

Не е постигнато решение за разработването на средносрочните целеви ориентири за нивото на бюджетните дефицити и държавните дългове

11:38 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският министър на финансите Антон Силуанов (в центъра) сред част от колегите си след заседанието. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският министър на финансите Антон Силуанов (в центъра) сред част от колегите си след заседанието. Снимка: Ройтерс

Групата на 20-те най-големи икономики в света Г-20 препоръчва на страните да стимулират развитието на фондовите пазари в местните валути, съобщи руският министър на финансите Антон Силуанов след заседание с колегите си и представителите на централните банки на останалите държави от групата, цитиран от агенция Интерфакс.

„Договорихме се за необходимостта от развитие на фондовите пазари в местни валути“, каза Силуанов. Той подчерта, че в Русия мерките за развитие на инфраструктурата на фондовия пазар вече се реализират активно.

Участниците в заседанието не са успели да се споразумеят за нивото на бюджетните дефицити и държавния дълг, но до април могат да напреднат по въпроса за постигане на балансиран подход при формирането на новите бюджетни показатели, посочи министърът, цитиран от агенция Прайм.

„Бих искал да се спра на въпроса, по който засега не успяхме да открием взаимноприемливо решение. Става дума за разработването на средносрочните целеви ориентири за нивото на бюджетните дефицити и държавните дългове, както и за приемането на стратегия за понижаването им“, отбеляза той.

Силуанов обясни, че в повечето държави ориентирите за съкращаване наполовина на бюджетните дефицити, разработени на срещата на високо равнище в Торонто, не са изпълнени, а положението с общото ниво на държавния дълг остава сериозно.

„По принцип споделяме изводите на работната група, че краткосрочните ангажименти по бюджетните показатели трябва да се поемат, отчитайки конкретната ситуация в отделните държави“, изтъква той. При това общите ангажименти за всички държави от Г-20 е добре да бъдат определяни при отчитане на средносрочната и дългосрочната перспектива, добави министърът.

В съвместното комюнике на министрите на финансите и представителите на централните банки на страните от Г-20 се подчертава, че разпределянето на квотите в Международния валутен фонд трябва да отразява по-добре относителната тежест на отделните икономики.

„Потвърждаваме досегашния си ангажимент, че базираното върху формула разпределение на квотите трябва да отразява по-добре относителната тежест на държавите-членки на МВФ в световната икономика, която значително се промени вследствие на динамичния и стабилен ръст на брутния вътрешен продукт на страните с формиращи се пазари и развиващи се икономики. Потвърждаваме необходимостта да защитаваме правото на глас и представителството на най-бедните държави-членки на МВФ в рамките на цялостното преразглеждане на квотите“, се подчертава в документа.

Въпросът за спазване на на споразуменията на Г-20 за МВФ бе засегнат от руския президент Владимир Путин  в петък. Путин очаква, че лидерите на Г-20 на срещата си на високо равнище през септември в Санкт Петербург ще вземат решение за новата формула за квотите на отделните държави в МВФ, която ще отчита съвременното съотношение на силите в световната икономика.

Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още