IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната икономическа несигурност понижи настроението на борсите в Азия

Петролът поскъпва с близо 1%, след като ОПЕК обяви, че ще продължи със своя план за съкращения на добива

11:06 | 20.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха първата си сесия от новата седмица без единна посока заради възобновената търговска война между САЩ и Китай, която увеличи опасенията на инвеститорите за стабилността на глобалната икономика, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 прибави 51,64 пункта, или 0,24%, към стойността си, след като стана ясно, че икономиката на Япония нараства с 2,1% през първото тримесечие на годината, надминавайки очакванията на пазарните експерти.

Но заради възобновената търговска война между Пекин и Вашингтон вносът и износът на страната отбелязват спад съответно от 4,6% и 2,4 на сто. По-рано американският президент Доналд Тръмп сигнализира, че явно не бърза да се върне към преговорите с Пекин, след като по-ранните разговори пропаднаха, давайки път на нова ескалация в търговското напрежение между двете най-големи икономики в света. “Взимаме милиарди долари“, сподели Тръмп в ефира на Fox News Channel, след като беше попитан за развитието на търговската война. „Очевидно Китай не се справя така добре като нас“, добави президентът, подчертавайки, че "е много щастлив от търговската война и заради това, че Китай няма да се превърне в най-голямата световна икономическа сила в света, докато той е на власт". 

В Южна Корея измерителят Kospi се понижи с минималните 0,09 пункта.

Австралийският индекс ASX 200 напредна със 110,80 пункта, или 1,74%, до 6476,10 пункта, след като Либерално-национална коалиция на премиера Скот Морисън беше преизбрана по време на парламентарните избори в страната.

Акциите на Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank поскъпнаха съответно с 6,15% и 7,61 на сто, докато тези на Australia and New Zealand Banking Group и Westpac отчетоха ръст в стойността си съответно от 7,33% и 8,38 на сто.

В Индия местният измерител Nifty 50 се повиши с повече от 1,5%, след като ранните данни от парламентарните избори в страната показаха победа за партията на премиера Нарендра Моди. Сесията в понеделник е разнопосочна, като индийските акции повеждат ръстовете в региона. Така започва азиатския си пазарен коментар Софи Камарудин от Bloomberg Хонконг в началото на новата седмица.

„Индексът Nifty 50 нарасна силно, докато индийската рупия е най-добре представящата се в Азия, поскъпвайки при новините, че според анкетите премиерът Моди печели втори мандат“, заяви в редовния си коментар по Bloomberg TV Bulgaria пазарният коментатор Софи Камарудин от Bloomberg Хонконг.

В Китай борсовите индекси приключиха на червена територия. Бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite отчете спад от 0,40 на сто до 2870,88 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng изтри 122,20 пункта, или 0,44%, от стойността си, приключвайки сесията на ниво от 27 824,26 пункта.

По-рано днес стана ясно, че американската технологична компания Google е преустановила част от своите бизнес отношения с телекомуникационен гигант Huawei, след като в петък администрацията на Тръмп наложи забрани на най-голямата китайска технологична компания. Google вече няма да осъществява бизнеси с Huawei, които изискват прехвърляне на хардуерни и софтуерни продукти, с изключение на тези, покрити от лицензи с отворен код, твърди Ройтерс. Следващата версия на смартфоните Huawei извън Китай ще загуби достъпа си до популярни приложения и услуги, включително Google Play Store и приложението Gmail.

азия азия

На валутните пазари доларовият индекс отчита спад от 0,02% до 97,98 пункта. Йената се търгува без промяна в стойността при 110,07 йени за долар.

Британската лира повишава своята стойност с 0,17% спрямо долара, като се разменя при 1,2739 долара за паунд.

Еврото отчита ръст от 0,02%, като се търгува при 1,158 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се покачва с 0,77 долара до 72,98 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 0,63 долара до 63,39 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съобщи, че вероятно ще продължи да ограничава производството, което помогна на цените да се увеличат съществено от началото на годината.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих заяви в неделя, че има консенсус в ОПЕК и нейните съюзници, в това число. и Русия, да намаляват ограниченията за добив на петрол "внимателно", но картелът ще продължи да реагира при нужда на един "крехък пазар".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още