IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината на петела крие рискове за китайската икономика

Забавянето на китайската икономика ще има странични последствия за цяла Азия, предупреждават икономисти от Goldman Sachs

11:53 | 26.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Китай може и да отстъпи по-назад в световния списък с притеснения, но все още остават значителни рискове, между които е рязкото пресичане на кредитния бум и прекалено агресивната реакция на правителството, ако инфлацията трябва да се ускори, коментира Bloomberg, позовавайки се на анализ на Goldman Sachs Group Inc.

Икономистите предупреждават, че усилията за овладяване на евтините заеми ще натежат върху ключови сектори като жилищния. Властите се опитват да сложат таван на цените на жилищата, без да навредят на икономиката като цяло, в която растежът остава силно зависим от държавните разходи.

Мащабът на бума в кредитирането стана ясен в средата на месеца, когато нови данни показаха, че размерът на кредитите в Китай е надминал размера на производството на Швеция и Полша, подхранвайки нови опасения.

Съвкупното финансиране, по-широкият измерител на отпуснатите нови кредити, достигна рекордните 3,74 трлн. юана (545 млрд. долара). Въпреки това общият размер на кредитите продължава умерено да намалява, показват данни на Bloomberg Intelligence.

Политиците започнаха да затягат пазарните лихвени проценти и анализаторите очакват мерките за намаляване на кредитирането да продължат, без да „задушат“ икономиката като цяло. 

Но икономическите заплахи не са само вътре в Китай. Външните рискове включват рязък спад на износа в резултат на забавяне на търсенето или повишаване на търговските бариери.

„Като най-голям риск ние виждаме справянето с нарастващите кредитни дисбаланси, неправилната политика и острия външен шок, като рязко затягане на кредитните условия и „твърдо приземяване“ за растежа“, обясни икономистът  Андрю Тилтън.

Според експертите забавянето на китайската икономика ще има странични последствия за цяла Азия, особено в по-малките отворени икономики, които разчитат предимно на търговията. Комбинацията от забавяне на китайския икономически растеж и колебания на финансовите пазари също ще се пренесат като проблем в целия свят, тласкайки долара нагоре и натежавайки върху цените на акциите.

„Отворените азиатски икономики, особено тези с разчитаща на износа икономика и/или висока задлъжнялост, остават най-уязвими при твърдо приземяване в Китай“, предупреждават експерти.

Въпреки всичко трябва да се знае, че Китай има буфери, за да компенсира всеки шок, включително голям излишък по текущата сметка, стабилна международна инвестиционна позиция, нисък външен дълг и все още значителни валутни резерви, отбелязват икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още