IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman повиши прогнозата си за ръста в Китай и оряза целта си за индийския

Банката понижи очакванията си за растежа на икономиките на Индонезия, Тайланд и Малайзия, но Филипините печелят доверието ѝ след силни данни за тримесечния ръст

15:50 | 03.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Goldman повиши прогнозата си за ръста в Китай и оряза целта си за индийския

Американската банка Goldman Sachs повиши прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на Китай за 2013 г. до 7,6% от досегашните 7,4%, като същевременно оряза целите си за разширяването на индийската и други икономики от Югоизточна Азия, съобщи CNBC.

Действията на финансовата институция бяха предприети, след като последните икономически данни от Китай, включително индексите на бизнес активността за август, насочиха към стабилизиране във втората по големина световна икономика. Официалните китайски данни за бизнес активността, публикувани през уикенда, показаха, че в производството тя е нараснала до 16-месечен връх от 51 пункта през август спрямо 50,3 пункта през юли.

„Нашите китайски икономисти коригираха в посока на повишение своята прогноза за БВП, тъй като изглежда, че растежът се е ускорил през третото тримесечие при наличието на признаци за повишаване на вътрешното търсене и за подкрепящи вътрешни политики“, се посочва в бележка на банката. В нея се добавя, че оценката ѝ за ръст от 7,7% в Китай през 2014 г. остава без промяна.

Същевременно от Goldman орязаха прогнозата си за индийския растеж, като вече очакват икономиката на страната да се разшири с едва 4% през финансовата година, приключваща на 31 март 2014 г. Досегашната оценка бе за растеж от 6%.

За следващата финансова година, приключваща в края на март 2015 г., предвижданията вече са за ръст от 5,4% от досегашните 6,8%.

През второто тримесечие на 2013 г. растежът на третата по големина икономика в Азия се забави до 4,4% от 4,8% през периода януари-март, оставайки и под очакванията на анализаторите.

През последните няколко седмици Индия се превърна в изкупителна жертва на развиващите се пазари, след като опасенията за бавния ръст, високата инфлация, раздутата текуща сметка и зигзазите в политиката на правителството свалиха обменния курс на рупията до ново рекордно ниско дъно спрямо основните валути.

От Goldman понижиха и годишните си оценки за растежа на икономиките на Индонезия до 5,4% от 6%, на Тайланд – до 4% от 4,6% и на Малайзия – до 4,6% от 5,1%.

Сред развиващите се пазари обаче една държава получи одобрението на американската банка, след като отчете силен ръст за второто тримесечие от 7,5% на приравнена към годишна основа база – Филипините. От Goldman вече очакват икономиката на островната държава да се разшири с 6,8% през 2013 г. при очаквания за ръст от 6,2% до момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 10 години
Благодаря за уместната забележка, сгрешен е глаголът в изречението - трябва да е "повиши", а не "оряза". Коригираме го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
"...на Китай за 2013 г. до 7,6% от досегашните 7,4%..." - това не трябва ли да е на обратно - тоест "...на Китай за 2013 г. до 7,4% от досегашните 7,6%..."?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още