IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Азия за нови природни бедствия?

Континентът заема централно място в глобалната верига на доставките и светът ще продължи да разчита на него, посочва анализатор

21:46 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Готова ли е Азия за нови природни бедствия?

Азия заема централно място в глобалната верига на доставките. Светът в голяма степен разчита на Азия и това ще продължи, посочва Тони Неш, вицепрезидент на IHS за Азия и Близкия Изток.

Не виждаме регионализация на веригите на доставки. Говореше се за това преди няколко години. Азия е важен регион и светът ще трябва да развива част от тези планове за глобалните вериги на доставки.

Дали сме готови за нови бедствия в Азия. Зависи къде сте точно, казва той. Ако сте на брега, в развиваща се страна, без много добра инфраструктура, без регулаторен режим, би могло да има проблеми.

Наводненията в Тайланд преди няколко години например имаха унищожителен ефект върху хардуерната индустрия и върху автомобилостроенето. Цените на дисковете скочиха над 30% заради доставките.

В Тайланд около една четвърт от всички японски компании, които имат производство, са в 7 индустриални паркове. Те бяха засегнати. Тайландското правителство имаше нужда от много време, за да реагира и да направи системи за контрол на наводненията. Доста японски компании обаче още не са убедени, че има такива системи.

Ефектът на бедствията над производството на енергия в Япония беше огромен. Пиковото производство на енергия в района на Токио е намаляло с една трета след труса на 20 март 2011.

Сега енергийните доставки са възстановени, но преходът към ядрена енергия отново - което се обсъжда в момента в Япония - определено ще се отрази на разходите за производство в Япония.

Вижте още във видео материла на Bloomberg!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още