Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Графика на деня: Възходът на Китай в световната търговия

Китай е най-големият търговски партньор за 124 държави, а новият Път на коприната цели да ускори превоза на стоки за Европа

Графика на деня: Възходът на Китай в световната търговия

Снимка: архив Ройтерс

Китай е основна икономическа сила в света, но мнозина все още не успяват да осъзнаят мащаба и влиянието на азиатската държава. Visual Capitalist представя възхода на Китай в световната търговия в четири графики.

Китай е номер 1 търговски партньор в света

Китай е най-големият търговски партньор за 124 държави и доминира в търговията в Азия, Източна Европа, Африка и Австралия. За сравнение, САЩ са най-големият търговски партньор за 56 държави с важни връзки в Северна Америка, Южна Америка и Западна Европа.

Китайската сфера на влияние

Тази карта разкрива дела на търговията на всяка държава с Китай в Югоизточна Азия.

Влиянието на Китай върху държавите в Югоизточна Азия е значително. Делът на търговията с повечето от тях се измерва с двуцифрени стойности, като Китай тълкува това като непосредствена сфера на влияние. В миналото някои от страните в региона дори са си плащали на Китай, за да получат достъп до търговията.

Новия Път на коприната за китайската търговия

Китай иска да увеличи търговските си връзки с Азия и Европа още повече, като изгражда нов Път на коприната, който би засенчил дори маршрута на Марко Поло.

Китайската трансконтинентална мрежа, мащабен инфраструктурен проект, който трябва да приключи до 2025 г., се очаква да сведе времето за наземно пътуване от Пекин до Лондон до само два дни. Към момента то отнема 15 дни.

Проектът цели да съкрати времето за превоз на потребителски стоки на едро за Европа, като същевременно отключи икономическия потенциал на различни градове в региона от Алмати до Техеран. Новият Път на коприната ще включва поне една високоскоростна линия, която позволява движение с 320 км/ч. Мрежата ще помогне да се свържат 70% от населението на света в около 40 държави.

Власт над инфраструктурата

Вероятно сте чували за Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB), която беше създадена официално в края на миналата година. Предложението за създаването й дойде от Китай, а днес банката разполага с капитал над 100 млрд. долара и има 57 страни учредителки.

Банката допълва плановете на Китай за новия Път на коприната, но има и една интересна подробност – Пекин контролира 26,06% от гласовете, което на практика му дава право на вето, защото за повечето решения на банката са необходими 75% от гласовете.

С други думи, единствено инфраструктурни проекти, които са от полза за китайската търговия, вероятно ще получат зелена светлина от Пекин.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
Не сме видяли отговорът на американците и доларът.Предстоят интересни
времена и рано е за обобщения.
5
 
10
 
1
преди 4 години
Китай са стъпили на Евразия където населението е най-голямо плюс с най-много полезни изкопаеми и на Сашовите им е бая мъка за тва беше и арабската пролет да ги ограничи от ресурсите, да но като гледкам там онези червени и сини линийки хората най-после може да видят коя икономика е най-голяма .... :))

Още от Азия
Рекорден брой хонконгци искат британски отвъдморски паспорти