Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Хакери са откраднали 17 млн. долара от руски банки през 2017 г.

240 кредитни организации са били засегнати от атаките

Хакери са откраднали 17 млн. долара от руски банки през 2017 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Хакери са откраднали повече от 1 трлн. рубли (17 млн. долара) от руски банки чрез инструмент за тестване на сигурността, известен като Cobalt Strike, съобщи служител на централната банка на страната, цитиран от Ройтерс.

Русия е под интензивно наблюдение по отношение на кибер престъпността по повод твърдения, че хакери, подкрепени от Москва, атакуват цели в САЩ и Европа. Обвиненията са многократно отричани от Кремъл.

Руските власти сега искат да покажат, че също са честа жертва на кибер престъпления и работят усилено в борбата срещу тях, пише Ройтерс.

Подуправителят на руската централна банка Дмитрий Скобелкин заяви на конференция за информационната сигурност в руския град Магниторск, че са регистрирани 21 вълни от атаки през 2017 г. чрез софтуера Cobalt Strike. 

Още по темата

„Повече от 240 кредитни организации са били засегнати от атаките, 11 от които са били успешни, а откраднатото количество надвишава 1 млрд. рубли“, каза Скобелкин.

Cobalt Strike е инструмент, тестващ устойчивостта на дадена организацията на кибер престъпления, но се използва и от хакерите, за да атакуват банки в Русия и Европа.

Групата, известна като Cobalt заради името на софтуера, атакува банкомати в повече от 12 държави през 2016 г., принуждавайки машините да пускат пари. Cobalt Strike помага на хакерите да се придвижат от компютрите в банковата мрежа, заразени посредством злонамерена програма, пратена по имейл, до специализираните сървъри, контролиращи банкоматите.

Междувременно миналата седмица Руската централна банка намали основния си лихвен процент от 7,75% до 7,5%, след като по-ниската инфлация даде възможност да се намалят лихвите преди президентските избори следващия месец.

Централна банка заяви, че ще обмисли и по-нататъшно намаляване на лихвите през тази година, тъй като годишната инфлация, която през януари беше 2,2%, е устойчиво ниска.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Борсите в Азия завършиха без единна посока на фона на приключилия вот в ЕС