IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hitachi и General Electric предложиха да демонтират АЕЦ Фукушима-1

Извеждането от експлоатация на реакторите в атомната електроцентрала може да отнеме до три десетилетия и да струва повече от 12 млрд. долара

09:40 | 13.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Работници опитват да спрат изтичането на радиоактивна вода от Фукушима-1. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Работници опитват да спрат изтичането на радиоактивна вода от Фукушима-1. Снимка: Ройтерс

Японската технологична компания Hitachi и американският индустриален конгломерат General Electric са изготвили план за демонтиране на авариралата атомна електроцентрала Фукушима-1, в чието изграждане са участвали.

Съвместното им предложение е представено на японското правителство на 8 април, съобщава говорителят на Hitachi Юичи Ицумисава, цитиран от Bloomberg.

Той не разкрива подробности относно плана, в който участват още и американската компания за комунални услуги Exelon и най-голямата инженерна компания в САЩ Bechtel.

Предложението на групата, ръководена от Hitachi, ще се съревновава с плановете на групите за демонтаж на АЕЦ Фукушима-1, оглавени от японския конгломерат Toshiba и индустриалния гигант Areva, който е най-големият производител на ядрени реактори в света.

Атомната електроцентрала Фукушима-1 пострада сериозно от земетресението на 11 март, след което се появи изтичане на радиация от реакторите и стотици хиляди жители бяха евакуирани от района около нея.

Япония повиши до максималната седма степен нивото на ядрената криза във Фукушима вчера, с което я изравни с Чернобилската ядрена катастрофа от 1986 г.

Извеждането от експлоатация на реакторите в атомната електроцентрала може да отнеме до три десетилетия и да струва повече от 1 трлн. йени (12 млрд. долара), прогнозират инженери и анализатори.

„Не е ясно каква ще е цената на договора, но сумата ще бъде голяма, като се има предвид, че ще минат десетилетия да се изпълни”, коментира Юичи Ишида, който е анализатор в Mizuho Investors Securities . „Това не е обикновен демонтаж.”

Акциите на Hitachi поскъпнаха с 0,3% до 401 йени в днешната борсова сесия в Токио, докато водещият индекс Nikkei 225 се повиши с 0,9 на сто след силния си спад от вчера.

В началото на април група компании, начело с Toshiba, внесоха предложение да демонтират централата в срок от десет години. В групата участват производителят на оборудване за АЕЦ Babcock & Wilcox и Shaw Group, която се занимава с проектиране на атомни централи.

Индустриалният конгломерат Toshiba, който е най-големият производител на ядрени реактори в Япония, също е взел участие в построяването на реакторите във Фукушима-1.

През тази седмица от френската компания Areva посочиха, че също планират да направят предложение за демонтиране на авариралата централа.

Япония е вторият по големина производител на ядрени реактори в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
dessoboy
преди 12 години
Три добре тунинговани автомобила Лада Самара паркираха пред двореца на император Акихито в Япония. От тях слязоха 15-тина добре облечени български бизнесмени за да искат разрешение за демонтаж на ядрената централа във Фукушима-1. Тъй като японският император остана изненадан, че българската делегация му е предложила най-ниска цена за демонтаж той им предложи да ги срещне с японския Бойко Борисов - Наото Кан за да обсъдят условията за експорта на арматурно желязо, кабели, платинени чипове и уран. Освен това бъларският демонтаж е известен по света с практичността си - изхвърляне на ненужните материали най-близо до града - с случая в открито море, в обособено за целта морско бунище, бързо реализиране на рециклируемите материали на пазара и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още