IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг отлага с година изборите заради коронавируса

Решението е удар за опозицията, която се надяваше да се възползва от разочарованието от сегашното пропекинско мнозинство

16:07 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От месеци специалният регион е арена на протести. Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</p>

От месеци специалният регион е арена на протести. Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Властите в Хонконг отложиха с година изборите, които трябваше да се проведат на 6 септември, аргументирайки се с пандемията от коронавируса. Решението бе обявено от главния администратор на Хонконг Кари Лам.

Лам заяви, че изборите ще бъдат отложени с една година, а правителството на Хонконг, което се позовава на извънредни разпоредби за отлагането на изборите, има подкрепата на Пекин за това решение, предава Ройтес.

Отлагането на изборите, които бяха планирани за 6 септември, е удар за опозицията, която се надяваше да се възползва от разочарованието от сегашното пропекинско мнозинство, за да постигне успехи. Продемократични депутати обвиняват правителството, че използва ситуацията с коронавируса като оправдание за отлагане на вота.

Преди седмици Китай одобри нов закон за националната сигурност, който предвижда строги наказания за протестиращите срещу Пекин и предизвика сериозно недоволство в Хонконг и по света.

Хонконг отчита рязко увеличение на разпространението на вируса от началото на юли. Правителството затегна правилата за социална дистанция, ограничи събирането на хора на обществени места и забрани храненето в ресторанти след 18 часа.

Едва половината от местата в Законодателния съвет на Хонконг подлежат на запълване чрез гласуване; на останалите се назначават предимно прокитайски политици. Промяната на датата се случва и след като 12 продемократични кандидати бяха дисквалифицирани от участие в изборите по обвинения по новия закон за националната сигурност.

В същото време Китай заплаши да спре да признава британските задморски паспорти, които имат някои жители на Хонконг. Така Пекин реагира на факта, че Великобритания улесни пътя към гражданство на хората с този статут от бившата си колония. От януари 2021 г. те ще могат да подават молби за специални визи за пребиваване във Великобритания, които могат да доведат и до гражданство, обяви вътрешният министър Прити Пател тази седмица. От мярката може да се възползват 3 млн. души.

Пекин обаче смята това за намеса във вътрешните му работи, заяви говорител на външното министерство. Лондон коментира от своя страна, че законът за националната сигурност нарушава споразумението за преминаване на Хонконг от британска под китайска власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още