Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Хонконг отлага с година изборите заради коронавируса

Решението е удар за опозицията, която се надяваше да се възползва от разочарованието от сегашното пропекинско мнозинство

Хонконг отлага с година изборите заради коронавируса

От месеци специалният регион е арена на протести. Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Властите в Хонконг отложиха с година изборите, които трябваше да се проведат на 6 септември, аргументирайки се с пандемията от коронавируса. Решението бе обявено от главния администратор на Хонконг Кари Лам.

Лам заяви, че изборите ще бъдат отложени с една година, а правителството на Хонконг, което се позовава на извънредни разпоредби за отлагането на изборите, има подкрепата на Пекин за това решение, предава Ройтес.

Отлагането на изборите, които бяха планирани за 6 септември, е удар за опозицията, която се надяваше да се възползва от разочарованието от сегашното пропекинско мнозинство, за да постигне успехи. Продемократични депутати обвиняват правителството, че използва ситуацията с коронавируса като оправдание за отлагане на вота.

Още по темата

Преди седмици Китай одобри нов закон за националната сигурност, който предвижда строги наказания за протестиращите срещу Пекин и предизвика сериозно недоволство в Хонконг и по света.

Хонконг отчита рязко увеличение на разпространението на вируса от началото на юли. Правителството затегна правилата за социална дистанция, ограничи събирането на хора на обществени места и забрани храненето в ресторанти след 18 часа.

Едва половината от местата в Законодателния съвет на Хонконг подлежат на запълване чрез гласуване; на останалите се назначават предимно прокитайски политици. Промяната на датата се случва и след като 12 продемократични кандидати бяха дисквалифицирани от участие в изборите по обвинения по новия закон за националната сигурност.

В същото време Китай заплаши да спре да признава британските задморски паспорти, които имат някои жители на Хонконг. Така Пекин реагира на факта, че Великобритания улесни пътя към гражданство на хората с този статут от бившата си колония. От януари 2021 г. те ще могат да подават молби за специални визи за пребиваване във Великобритания, които могат да доведат и до гражданство, обяви вътрешният министър Прити Пател тази седмица. От мярката може да се възползват 3 млн. души.

Пекин обаче смята това за намеса във вътрешните му работи, заяви говорител на външното министерство. Лондон коментира от своя страна, че законът за националната сигурност нарушава споразумението за преминаване на Хонконг от британска под китайска власт.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата