Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Хонконг поведе негативната вълна на азиатските борси днес

Бяха възобновени притесненията от антипревителаствени протести в автономния град и нарастващото напрежение между САЩ и Китай

Хонконг поведе негативната вълна на азиатските борси днес

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха последната сесия за тази седмица на червена територия, след  като напрежението между САЩ и Китай започна отново да нараства, информира CNBC.

Хонконгският индекс Hang Seng отчете най-голям спад в региона, отписвайки 5,53% до 22 939,59 пункта.

Китай е готов да наложи нов закон за националната сигурност на Хонконг след месеци на антиправителствени протести в автономния град.  Проектозаконът беше обявен на годишния Общокитайски конгрес на Китайската комунистическа партия, който започна в петък.

Съобщава се, че законите ще забранят сецесията, чуждестранната намеса, тероризма, всички дейности, насочени към сваляне на централното правителство, и всяка външна намеса в бившата британска колония.

Още по темата

„Със сигурност законопроектът за сигурността в Хонконг в дневния ред на Конгреса в Пекин днес предизвиква несигурност на пазарите, тъй като рисковете от конфликт със САЩ и подновените протести в Хонконг се увеличават”, отбелязват анализатори в Mizuho Bank.

Като признава, че това събитие е „източник на безпокойство“, Васу Менон от OCBC Bank припомня, че през последните няколко години политическите разногласия „нямат значително влияние“ в средносрочен и дългосрочен план, освен ако нямат и  икономическо въздействие.

В континентален Китай индексът Shanghai composite се понижи с 1,89% до 2 813,77 пункта, докато показателят Shenzhen component отписа 2,03% до 1 752,42 пункта.

Китай заяви, че няма да постави цел за ръста на брутния си вътрешен продукт през 2020 г.

„Бих искал да отбележа, че тази година не сме си поставили конкретна цел за икономически растеж“, посочи китайският премиер Ли Къцян. "Това е така, защото страната ни ще се сблъска с някои фактори, които е трудно да се предвидят в развитието й поради голямата несигурност по отношение на пандемията от Covid-19, световната икономическа и търговска среда", добави той.

През последните няколко дни напрежението между Пекин и Вашингтон се повиши, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отново обвини Китай за разпространението на пандемията от новия коронавирус. Вашингтон прие и законопроект, който може да принуди китайските компании да се оттеглят от американските борси.

„Температурата на напрежението между САЩ в Китай се повишава и повлиява на апетита към риск навсякъде, макар и само скромно на този етап“, заяви Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank.

От своя страна измерителят  Nikkei 225 в Япония се понижи с 0,8% до 20 388,16 пункта, докато индексът Topix приключи сесията с 0,9% понижение до 1 477,80 пункта. В Южна Корея показателят Kospi  спадна с 1,41% до 1 970,13 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с понижение от 0,96% до 5 497 пункта.

Към 11:16 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,48 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,652 щатски долара.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борсови индекси завършиха седмицата на зелена територия