IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг трябва да се подготви за задаващия се "икономически тайфун"

Търговската война и протестите ще имат цена, която регионът ще плати, смята финансовият секретар Пол Чан

14:43 | 18.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Погълнатият от протести Хонконг също трябва да се подготви за “икономическия тайфун”, причинен от търговската война между Съединените щати и Китай и от последните политически вълнения в региона, написа в блога си финансовият секретар Пол Чан, цитиран от Bloomberg.

Предупреждението от главният финансов представител на Хонконг беше отправено, след като миналата седмица регионът сви прогнозата си за растеж през 2019 г. почти до нула, спрямо предишния диапазон от 2 до 3%. Освен това правителството прие пакет от 2,4 млрд. долара разходи, за да се опита да стимулира икономиката - ход, който Чън сравни с хранителните запаси на домакинствата, когато искат да се подготвят за тайфун.

Продължаващите вече два месеца протести, които затвориха летището, блокираха улици и сринаха цените на акциите, засегнаха местната икономика в момент, в който търговската война между САЩ и Китай вече нанесе удар на износа, пише още Чан.

Той определи икономическата буря като трето ниво на опасност, позовавайки се на терминологията, която се ползва за издаване за предупреждения от тайфуни в Хонконг. Ниво 8 значи напълно блокиране на всичко в града.

Междувременно десетки хиляди протестиращи пренебрегнаха дъжда днес и излязоха на протест за 11-и пореден уикенд, в който регионът е окупиран от масови демонстрации. Трафикът отново е блокиран. 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още