IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Японските банки имат прекалено много служители и клонове

Този свръхкапацитет води до спад в печалбите и това може да навреди на финансовата система, предупреждава регулаторът

15:46 | 23.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японските банки вероятно имат прекалено много служители и клонове. Този свръхкапацитет води до спад в печалбите и това може да навреди на финансовата система, предупреждава Японската централна банка (ЯЦБ) в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

“Ниската рентабилност на японските финансови институции е поразителна от международна гледна точка”, пише в шестмесечния доклад за финансовата система. „Броят на служителите и на клоновете може да е в излишък спрямо търсенето“, пише в текста. 

Банките в повечето развити икономики изпитват трудности да се справят с последиците от ниските лихвени проценти, но проблемът е особено изострен в Япония, където облекчената парична политика свива маржовете до едни от най-ниските нива в света. Японските банки освен това трябва да се справят със свиващото се население, което кара някои по-малки кредитни институции да се слеят, а по-големите – да диверсифицират бизнеса си и да се разширяват в чужбина.

„Особено регионалните банки имат повече служители и по-ниски печалби на служител спрямо конкурентите си в САЩ и Европа“, пише в доклада на ЯЦБ. Според експертите финансовата система може да е изложена на риск, ако банките не се приспособят.

„Ако регионалните кредитори продължат да са изправени пред хроничен стрес, без да диверсифицират източниците си на печалба, много от тях ще изгубят способността си да абсорбират загуби в средносрочен и дългосрочен план и това може да се превърне в системен риск“, пише в доклада.

Японските банки имат по-ниска възвръщаемост на собствения капитал (ROE) спрямо банките в САЩ и в Европа. Средната възвръщаемост сред банките в широкия борсов индекс Topix е 5,18%. В САЩ например този процент е средно 8,67% за банките от индекса KBW Bank Index, а в Европа е 5,18% за кредиторите от индекса Stoxx Europe 600, показват данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още