IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е готова да се намеси на пазарите, за да спре покачването на йената

На извънредна среща правителството и централната банка изразиха готовност за намеса на валутните пазари, ако националната валута поскъпне твърде много

11:08 | 27.06.16 г.
<p>
	&nbsp;Шиндзо Абе.&nbsp;<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

 Шиндзо Абе. Снимка: Архив, Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе е инструктирал финансовия министър Таро Асо да наблюдава валутните пазари още по-внимателно и ако е необходимо да предприеме мерки след историческия вот на Великобритания за напускане на ЕС, пише CNBC.

Коментарите на Абе на извънредна среща между правителството и Японската централна банка идват, след като някои анализатори повишиха очакванията банката да преразгледа политиката си и да предложи допълнителни стимули преди редовната среща през юли.

“Рисковете и несигурността остават на финансовите пазари“, каза Абе. „Ние трябва да продължим да работим за стабилността на пазара“, заяви той, сигнализирайки за готовността на Токио да се намеси на пазара чрез продажба на йени, ако реши, че стойността валутата се покачва прекомерно.

Абе призова Асо и подуправителя на японската централна банка Хироши Накасо да обсъдят как ще се справят със сътресенията на пазара след Brexit.

Йената скочи за кратко над ключовия праг от 100 йени за долар в петък, след като инвеститорите видяха в японската валута безопасно убежище в резултат на вота в Обединеното кралството. А това може да засили главоболията на японските политици, притесняващи се за ефекта, който силната йена може да окаже върху износа. 

„Бях инструктиран от премиера да предприема мерки за гарантиране на стабилността на финансовите и валутните пазари“, заяви Асо пред репортери след срещата.

От своя страна Накасо увери, че Централната банка на Япония остава в тесен контакт с останалите централни банки, за да се гарантира ликвидността на световните финансови пазари.Той отказа да коментира дали банката ще проведе спешна среща за преразглеждане и разширяване на паричните стимули.

Според Наоми Мугурума, старши пазарен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, има 30% шанс такава среща да се проведе. По думите й Brexit допълнително повишава възможността за действие от страна на банката, тъй като увеличава рисковете пред икономическите перспективи на Япония.

В същото време анализаторите смятат, че за Токио ще бъде трудно да се намеси на валутните пазари, за да спре силната йена, предвид рисковете да се изправи пред обвиненията за валутни манипулации.

От своя страна японските власти настояват, че действията им са в съответствие с договореностите на Г-7  за стабилността на валутата.

Според Мугурума дори и правителството да се намеси, това няма да има траен ефект върху пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още