Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Япония и Южна Корея подновяват търговската си война

Сеул ще поднови производството срещу Токио в СТО заради контрола на износ на материали, използвани в технологичната индустрия

Япония и Южна Корея подновяват търговската си война

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Южна Корея подновява производството срещу Япония в Световната търговска организация (СТО) за контрол на износа на някои високотехнологични материали, защото разговорите за разрешаване на спора между двете страни досега не са постигнали напредък, предава Ройтерс.

Сеул обаче планира да продължи диалога с Токио, макар и да го обвинява, че не проявява достатъчен ангажимент за решаване на проблема.

„Нашето правителство стигна до заключението, че е трудно да видим как тази ситуация напредва чрез нормален диалог, което беше условието за спиране на процедурите за уреждане на това чрез СТО“, коментира заместник-министърът на търговията и инвестициите в Южна Корея На Сеюнг-сик пред репортери.

„Чрез жалбата на СТО ще докажем незаконосъобразността и несправедливостта на японския контрол върху износа и ще повишим международната информираност“, добавя той.

Още по темата

Двустранните отношения се влошиха, след като Върховният съд на Южна Корея нареди през 2018 г. на две японски компании да компенсират работниците от военно време с решение, за което Токио заяви, че нарушава международното право. Япония твърди, че въпросът за обезщетението е решен съгласно договор от 1965 г.

След това през юли миналата година японското правителство заяви, че ще спре преференциалното третиране на пратки в Южна Корея на три материала, чието производство доминира и които се използват от корейски технологични фирми, като Samsung Electronics Co Ltd.

Ограниченията за два от материалите - флуороводород, използван като ецващ газ в процеса на изработка на чипове, и флуорирани полиамиди, използвани в дисплеите на смартфоните, остават засега и износителите трябва да получат разрешение за всяка пратка, което отнема около 90 дни.

Представител на японското министерство на търговията заяви, че Токио ще вземе решение за следващия си ход на действие, след като види подробности за производството на Южна Корея.

Въпреки ограниченията, които доведоха до усещане за криза в рамките на Южна Корея, страната досега не е допуснала големи прекъсвания при вноса на тези материали „поради усилията на южнокорейските фирми“, посочва На.

Отношенията между Токио и Сеул рязко се изостриха, след като през есента на 2018 г. Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима бивши работници на японската компания, която сега се нарича Nippon Steel & Sumitomo Metal, трябва да бъдат изплатени компенсации за това, че по времето на Втората световна война са били принудително мобилизирани и накарани да полагат тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци днес е жив само един.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Афганистанските банки привършват парите