IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да приеме рекордно увеличаване на бюджета за отбрана

Планира се да бъдат закупени шест американски изтребителя F-35, два палубни самолета Hawkeye и прихващащи ракети „Стандарт-3 блок IA“.

12:15 | 31.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японското министерство на отбраната поиска да бъде гласуван нов, рекорден по размери бюджет за 2019 г., с който да се укрепят военновъздушните сили и противоракетната защита, предава БТА.

Предложената от министерството сума е в размер на 40 млрд. евро за периода между април 2019 г. и март 2020 г.

Япония ще използва парите, за да изгради противоракетни системи тип „Иджис“ на две места, като по този начин е ще се осигури защитата на цялата японска територия от ракетни нападения. 

Планира се също така да бъдат закупени и шест американски изтребителя F-35, два палубни самолета Hawkeye и прихващащи ракети „Стандарт-3 блок IA“. 

В своя годишен доклад министерството на отбраната посочва, че Северна Корея продължава да бъде „сериозна и непосредствена заплаха“ за националната сигурност, въпреки дипломатическите прояви от последните няколко месеца.

Япония изрази безпокойство и от военноморските амбиции на Китай, който увеличава военния си флот в Източнокитайско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още